Najnovije

Svi sveti u Samoboru

1. studenoga 2019.
Komentari isključeni
363 Pregleda

Danas, na svetkovinu Svih svetih, Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani. Sutra je Dušni dan kada se sjećamo svih svojih pokojnika i to je dan svih vjernih mrtvih, odnosno izraz nade i vjere u zagrobni život.

Neki su već proteklih dana položili cvijeće i upalili svijeće za svoje pokojne, a mnogi će se prema grobljima uputiti tijekom današnjeg dana i večeri te sutra, na Dušni dan.

Gradsko groblje Samobor danas je otvoreno sve do 20 sati, a sutra do 17, jer 2. studenog počinje zimsko radno vrijeme na groblju.

Svete mise u crkvama danas su, na svetkovinu, prema nedjeljnom rasporedu, a sutra u samoborskoj župnoj crkvi u 18, a u franjevačkoj u 6.30 i 18 sati i 30 minuta. Prema tradiciji, na našem središnjem samoborskom groblju misno slavlje će sutra, na Dušni dan, biti u 9 sati, a na Otruševcu u 9.30.

Kao i svake godine na blagdan Svih svetih, do 19 sati u našem je gradu, u blizini groblja, na snazi posebna regulacija prometa. Ulica Svete Ane od raskrižja s Trgom kralja Tomislava do križanja s Ulicom Franza Liszta zatvorena je za sav promet, a od Bogdanovićeve do Ulice Franza Liszta postala je jednosmjerna. I u ulicama Franza Liszta i Ivana Trnskog promet se odvija jednosmjerno iz smjera Ulice Svete Ane prema Ulici Giznik. Iz Ulice Lešće na ulazu u Ulicu Svete Ane obavezan smjer je desno prema Ulici Franza Liszta.

Kod gradskog groblja Otruševec danas je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje s lijeve strane kolnika, na dijelu raskrižja kod križa, pa do kraja parkirališta na groblju.

Autoturist je prema Otruševcu uveo i dva dodatna polaska na liniji 146, prvi je krenuo u 9, a drugi će u 10 sati i 30 minuta, s povratkom prema Samoboru u 10 sati i u 11.30. Zadnji današnji polazak autobusa iz Samobora za Otruševec bit će u 18.30, a povratak u 19 sati s polaskom iz Vrhovčaka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.