Holywin u Domaslovcu

1. studenoga 2019.
Komentari isključeni
1.280 Pregleda

Već tradicionalno, u župi Krista Kralja u Domaslovcu, uoči Svih svetih, održava se vjernički susret pod nazivom “Holywin – svetost pobjeđuje”. I ovogodišnji je susret započeo molitvom krunice s razmatranjem pred Presvetim koju su predmolila djeca obiteljske zajednice i mladi župe. Svetu misu bdjenja predvodio je domaći župnik, velečasni Branimir Budinski, u koncelebraciji sa župnikom župe svetog Ivana Krstitelja iz Luga, velečasnim Josipom Čuligom i samoborskim kapelanom, velečasnim Kristijanom Tušekom, a kasnije se programu pridružio i velečasni Ivan Lastovčić, župnik župe svetog Ivana Krstitelja iz Gornjeg grada u Zagrebu, inače rodom iz Domaslovca.

U svojoj homiliji domaći je župnik objasnio smisao svetkovine Svih svetih i to kako već sada svi možemo biti sveti. Podsjetio je i na potpuni oprost od grijeha koji Crkva daje kao najdragocjeniju milost koju vjernik može izmoliti za svoje pokojne.

Nakon misnog slavlja, u prvom igrokazu mladi iz domaslovečke župe uveli su sve okupljene u Holywin, objasnivši svima na poučan i komičan način zašto su se zapravo okupili na ovom bdjenju.

Uslijedio je razgovor između svih prisutnih u kojemu se govorilo o tome može li se već sada živjeti svetost, kako se to može postići i da li bi voljeli jednoga dana, kada bi se preselili u vječnost, da se o našem životu prikazuje igrokaz. Posebno zanimljivo pritom je bilo šlušati djecu s kojim su žarom i kojim odlikama željeli biti bolji i postati sveti. Potaknuti odgovorima, svi su zaigrali igru asocijacije kako bi došli do glavnih svetaca večeri.

U glavnom igrokazu večeri prikazan je susret svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i pjevača i svetog Blaža, zaštitnika kod bolesti grla i grada Dubrovnika.

Nakon igrokaza, župnik Branimir je svim sudionicima Holywina uručio zahvalnice, a na izlazu iz crkve svatko je mogao uzeti svitak u kojem je bila zapisana jedna odlika za postizanje svetosti koju treba ispuniti do idućeg Holywina.

Druženje se nastavilo u vjeronaučnim dvoranama uz domaće kolače koje su pripremile župljanke, majke i bake.

Ivana Vlahović

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.