Najnovije
Četiri kvara na vodoopskrbnom sustavu (16. veljače 2020. 12:33)
Isključenja struje 17. i 18. veljače (16. veljače 2020. 10:05)
Šarolika fašnička nedjelja (16. veljače 2020. 09:00)
Od fine papice do raspjevane klapice (15. veljače 2020. 22:16)
Od monografije do web-a (15. veljače 2020. 21:07)
Samobor – Jaska 3:0 (15. veljače 2020. 20:21)
Ana Lenard zaustavljena u prvom nastupu (15. veljače 2020. 20:01)
Vrijeme kao naručeno za male maškare! (15. veljače 2020. 12:50)

Samoborci na Boranki

29. listopada 2019.
Komentari isključeni
559 Pregleda

Članovi Odreda izviđača Samobor i Odreda izviđača Okić protekli su vikend proveli u Splitu gdje su sudjelovali u akciji Boranka, pošumljavanju opožarenih područja Dalmacije, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Splitskog skautskog zbora, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, ravnateljstva Civilne zaštite i Grada Splita.

Tridesetak pripadnika dvaju odreda s područja Samobora i okolice pošumljavali su područje Sitno Gornje, ispod Zvjezdanog sela Mosor, koje je stradalo u katastrofalnom požaru 2017. godine. Čak 1200 volontera okupilo se u subotu i nedjelju na Mosoru, čime je oboren rekord ovogodišnje Boranke.

Naši su izviđači svoja drvca sadili u subotu, zajedno s članovima Sindikata preporod, kao i zaposlenicima Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka. Pritom su imali priliku upoznati i kanadskog veleposlanika, Alana Bowmana, koji se s obitelji pridružio akciji, kao i predstavnike kanadske tvrtke Viking Air, proizvođače svjetski poznatih protupožarnih aviona tipa Canadair. Najzabavniji dio bio je osmišljavanje imena za sva posađena drvca. Na Mosoru sad rastu Janko, Slavko, Lana, Eugenije, Kamenko, Srećko, Njofra.

Smještaj su domaćini iz Splitskog skautskog zbora za sve izviđače izvan Splita organizirali u jednoj lokalnoj osnovnoj školi, što je Samoborcima dalo priliku da se druže sa svojim prijateljima iz Bjelovara, Donjeg Stupnika, Koprivnice, Križevaca i Velike Gorice. Subotnju su večer proveli u šetnji Splitom, a dio je posjetio i novi Game of Thrones muzej. Nedjelja je pak bila rezervirana za posljednje kupanje ove godine, kao i terensku igru po gradu, tijekom koje su djeca imala priliku još bolje upoznati Split.

Kući su se vratili puni dojmova i presretni što su dali svoj mali doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji, koja je osvojila brojne domaće i inozemne nagrade. Sad još ostaje nada da će se što više posađenih sadnica primiti te da će jednog dana naši izviđači moći tamo odvesti svoju djecu i pohvaliti im se šumom koju su pomogli posaditi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.