Na Trokutu ponosa i sjećanja

29. listopada 2019.
Komentari isključeni
1.024 Pregleda

“Trokut” je ime nekadašnjeg motela smještenog na pola puta između Novske i Lipika, oko kojega se, u vrijeme Domovinskog rata, ranih devedesetih, zbog njegova strateškog položaja, vodio krvavi boj između hrvatskih i srpskih snaga. Postrojbe Hrvatske vojske, operativne skupine Posavina, pod zapovjedništvom tada pukovnika, a danas brigadnog generala Rudija Stipčića, u nizu žestokih sukoba tijekom listopada 1991. godine, uspjele su zaustaviti napad jedinica 5. banjalučkog korpusa JNA prema Novskoj i stvoriti preduvjete za pripremu napadne operacije pod tajnim nazivom Orkan ’91. Operacija je započela 29. listopada u zoru, no, nije se odvijala kako je bilo planirano i tog su dana svoje živote za obranu domovine položila 24 pripadnika HV-a, a više od 80 hrvatskih vojnika bilo je ranjeno. Poginula su i petorica Samoboraca, pripadnika 151. samoborske brigade: Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić i Rajko Turk. Usprkos svemu, operacija Orkan ’91., kao prva oslobodilačka akcija u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je linija obrane pomaknuta oslobađanjem sela Bair, imala je veliki značaj za daljnji tijek drugih oslobodilačkih akcija.

U spomen na sve to i ove je godine na Trokutu danas održana svečana komemoracija u sklopu koje su mjesta pogibije naših ratnika obišli njihovi najbliži, a uz članove obitelji i suborci koji ni ove godine nisu izostali s komemoracije na Trokutu.

Svečanost je započela svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje koju je predvodio župnik župe svetog Tome apostola u Rajiću, velečasni Josip Pendžić, zajedno sa svećenicima Pericom Martinovićem i Pejom Oršolićem.

Potom su govorili uzvanici, a uime domaćina gorljivo je to učinio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić uputivši poseban pozdrav sudionicima bitke za Trokut. -Orkan, Otkos i Papuk bile su operacije koje su spriječile velikosrpsku najezdu na ovim područjima i stvaranje preduvjeta za formiranje Velike Srbije – podsjetio je Žinić.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, bio je državni tajnik u tom ministarstvu, Ivan Vukić. Naglasio je da se hrvatskih branitelja trebamo prisjećati svaki dan jer njima dugujemo slobodu i zahvaljujemo za živote koje živimo.

Josip Đakić je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića poručio svima koji blate i sramote Hrvatsku da na to nemaju pravo zbog onih koji su za slobodnu i neovisnu državu položili svoje živote.

Brigadni general Ivica Komljen bio je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović uime koje je istaknuo da se uz prisjećanju na žrtve Domovinskog rata pogled trebamo usmjeriti i prema budućnosti. -Današnja Hrvatska, kao članica NATO-a i Europske unije, najveće je priznanje i svima poginulima koji su za nju prolili svoju krv – rekao je Komljen – zahvalivši svim braniteljima na hrabrosti u ratu i ljubavi iskazanoj prema domovini te pozvao sve da Hrvatsku izgrađuju u domoljublju, zajedništvu, solidarnosti i međusobnom poštovanju.

U skraćenom protokolu svečanosti, ovaj put su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika, zajednički odradila izaslanstva obitelji poginulih hrvatskih branitelja, državnog vrha, svih županija, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Grada Zagreba, zatim skupno izaslanstvo svih gradova i općina s tih područja ze predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U izaslanstvu roditelja i obitelji poginulih branitelja bili su i Đurđa Purić i Mirko Erdelja iz Samobora, odnosno Svete Nedelje, izaslanstvo Grada Samobora predvodio je član gradonačelnikova kolegija, prvi ratni zapovjednik 151. samoborske brigade, pukovnik Adolf Paar, a svetonedeljsko izaslanstvo zamjenica gradonačelnika Marija Hršak. Uime Zagrebačke županije na Trokutu je bila županova izaslanica Ksenija Čuljak, a komemorativnoj svečanosti nazočio je i županov zamjenik Hrvoje Frankić. Među okupljenima je bio i saborski zastupnik Davor Ivo Stier. Udrugu branitelja 151. samoborske brigade predvodio je predsjednik Rudolf Jedvaj, a svoj obol zbivanjima na Trokutu dala je, kao i uvijek, Samoborska narodna garda.

U prigodnom programu nastupio je zbor Glazbene škole Novska.

Sutra, u srijedu, 30. listopada, na Trokutu će biti održan školski sat za samoborske i svetonedeljske školarce kao dio projekta “Da se ne zaboravi”, koji već petu godinu uspješno provodi Udruga branitelja 151. samoborske brigade.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.