Županijska podjela zahvalnica darivateljima krvi

28. listopada 2019.
Komentari isključeni
403 Pregleda

Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije organiziralo je u petak Jastrebarskom svečanost na kojoj su darivateljima dodijeljene zahvalnice za višestruko iskazanu humanost. Primile su ih osobe koje su krv darovale 50, 75, stotinu i više puta.

-Ove smo godine planirali 10.800 doza, a prikupili smo ih 11.739. Dakle, premašili smo očekivanja. To samo govori da su ljudi humani i da krv daruju, doista, od srca – rekao je predsjednik DCK Zagrebačke županije, dr. Ivica Cvetković.

Prema prosječnom broju doza prikupljene krvi na stotinu stanovnika, Zagrebačka županija je u hrvatskom prosjeku koji iznosi 3,69 doza. Najviše doza krvi, u apsolutnom broju, prikupljeno je ove godine u Velikoj Gorici, Samoboru i Jastrebarskom. Od ukupnoga broja darivatelja, njih 7 posto krv je darovalo prvi put.

Izaslanica župana na svečanosti u Jastrebarskom bila je njegova zamjenica Nadica Žužak, a na svečanosti je bio i županov zamjenik Hrvoje Frankić.

Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa održana je 25. listopada dave 1953. godine u Željezari Sisak, pa se zato taj dan oblježava kao nacionalni Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Samoborski, svetonedeljski i stupnjarski darivatelji krvi s fotografije, ali i neki drugi ovogodišnji “jubilarci”, koji nisu uspjeli doći na svečanost podjele županijskih zahvalnica, za svoju humanost i plemenitost zaslužuju i daleko više od priznanja, ali svojom skromnošću više i ne traže.

Podjelu zahvalnica darivateljima krvi na gradskoj razini, Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika organizirat će 19. studenog u 19 sati u samoborskoj kino dvorani.

(dio objave preuzet s www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.