Uz izložbu lutaka obilježeno 65 godina predškolskog odgoja u Samoboru

24. listopada 2019.
Komentari isključeni
805 Pregleda

65 godina predškolskog odgoja u Samoboru obilježeno je jučer otvorenjem izložbe scenskih lutaka Mirjane Jelašac “Ruke glume noge”. Izložba otvorena u samoborskom Centru za mlade – Bunkeru svojevrsan je presijek Mirjaninog lutkarskog stvaralaštva koje je počelo davnih godina u samoborskom Dječjem vrtiću Grigor Vitez, gdje je Mirajna Jelašac radila kao odgojiteljica, ali i lutkarica.

Mirajana Jelašac utemeljiteljica je i voditeljica Lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko, a na otvorenju izložbe prisjetila se početaka svoje lutkarske pustolovine koju je započela s grupom odgajitelja 1986. godine. Tada su napravili predstavu drvenih lutaka, Brezovnjak, Drvorep i ostali šumski svijet, koja je igrala na PIF-u, a u konkurenciji profesionalnih kazališta iz 16 zemalja, Mirjana i njena ekipa, su kao potpuni autsajderi osvojili nagradu za edukativnu primjenu elemenata lutkarstva u predstavi. Kasnije su se radu kazališta pridružile i brojne druge odgojiteljice rekla je je Mirjana Jelašac i svima zahvalila na radu i trudu.

“Ideja vodilja je bila pružiti djeci doživljaj preko umjetničkog sadržaja, i bez obzira što se sve događalo i kako je prolazilo, susrećući sada ljude koji su odrasli i imaju svoju djecu, znam da smo dotaknuli s našim predstavama mnoga srca , a ako je suditi prema francuskom filozofu Bachelardu koji kaže da je djetinjstvo bunar bića to znači da je nepresušno vrelo, i to je ono što čovjeka ispunjava i sve skupa ima smisla” – rekla je Mirjana Jelašac . Istaknula je i kako je imala sreću da uživa podršku sredine u kojoj djeluje, a od velike joj je pomoći bila i podrška obitelji koja je cijenila to što radi.

“Ova je izložba vođena s mišlju da će nekog mladog odgojitelja koji ne pozna moj rad potaknuti da krene u ovakvu stvaralačku pustolovinu, jer kažu da je život bez entuzijazma, nezamisliv” – zaključila je vrsna lutkarica Mirjana Jelašac.

Na kreativnosti i entuzijazmu koje je Mirjana Jelašac prenijela na mnoge odgajatelje samoborskih vrtića kao i istinskim vrijednostima kojima je naučila brojnu djecu koja su gledala njene predstave zahvalila je odgojiteljica Ksenija Štibohar.

“Raditi s Mirjanom Jelašac bilo je predivno i neprocjenjivo iskustvo” – rekla je Ksenija Štibohar prisjetivši se druženja u derutnim prostorima gdje su se uz smijeh, ljubav i predan rad stvarale i vježbale lutkarske predstave. “Mirjana Jelašac je kao odgajatelj i lutkar tražila da budemo kreativni i svi smo ju slijedili , nismo žalili vremena, jer smo znali da je ono što radi izuzetno vrijedno. Uz nju smo naučili kako istinski izgleda dobra lutkarska kazališna predstava koja djeci pruža istinske vrijednosti “– rekla je Ksenija Štibohar.

U ime samoborskih gradskih vrtića Grigor Vitez i Izvor sve okupljene, među kojima su bili brojni sadašnji, kao i nekadašnji odgojitelji, kao i stručni djelatnici vrtića, pozdravila je Sandra Ivanuš, ravnateljica Dječjeg vrtića Grigor Vitez.

Istaknula je da ona i Martina Trošelj, ravnateljica vrtića Izvor, kao dugogodišnje odgojiteljice, a sada i ravnateljice teže dobrim promjenama i smjeru prepoznavanja potencijala i kompetencija odgojitelja, dajući vjetar u leđa novim generacijama.

“No, i uz sav naš trud, zalaganje i angažiranost , ne bi bilo dobrog i kvalitetnog predškolskog odgoja da nije bilo odgojitelja. Njihov, trud, angažiranost, kompetencije, stručnost u radu i nadasve ljubav prema poslu zaslužni su za kvalitetan predškolski odgoj u Samoboru rekla je Sandra Ivanuš te svim odgojiteljima zahvalila na radu, kao i stručnim timovima u vrtićima.

Zahvalila je Sandra Ivanuš i pedagoginji Dječjeg vrtića Grigor Vitez Bernardici Horvat Petravić koja je izradila i uredila brošuru o 65 godina predškolskog odgoja u Samoboru, a koja sadrži povijesne podatke o počecima i razvoju predškolskog odgoja u našem gradu.

Sve nazočne pozdravili su ravnateljica POU Samobor i Bunkera, Jelena Vojvoda, zamjenik župana, Hrvoje Frankić koji je zahvalio svim odgojiteljima, ravnateljima i ostalima koji su sudjelovali u procesu odgoja naše djece, a koja su nam najvrednija. “Dječji vrtići Izvor i Grigor vitez veliko su bogatstvo za cijeli naš grad “– istaknuo je Hrvoje Frankić.

Izložbu je otvorio predsjednik samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić koji je bio prva generacija koja je krenula u vrtić u Samoboru. “Entuzijazam i zalaganje svih vas koji radite u vrtiću dali su rezultate i vjerujem da će se i dalje taj uspješni rad nastaviti i da će naša djeca još dugi niz godina uživati u vrhunskim lutkarskim predstavama Mirjane Jelašac” – rekao je Miran Šoić i svima poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.