Da se ne zaboravi

24. listopada 2019.
Komentari isključeni
626 Pregleda

Danas je kraju privedena četverodnevna edukacija samoborske i svetonedeljske školske djece na temu uloge branitelja 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu. Riječ je o edukativnom projektu “Da se ne zaboravi” koji je na poticaj prvog ratnog zapovjednika 151. samoborske brigade, pukovnika Adolfa Paara, pokrenula današnja Udruga branitelja 151. brigade. Ovo je peta godina kako se ovaj projekt u suradnji s gradovima Samoborom i Svetom Nedeljom, Ministarstvom branitelja i Zagrebačkom županijom provodi u našem gradu.

-Edukacijom je ove godine bilo obuhvaćeno oko 800 učenika sedmih i osmih razreda osnovnih i srednjih škola s našeg područja, a predavanja u trajanju od jednog školskog sata za njih je svakodnevno u Bunkeru održavao doktor znanosti Jakša Raguž iz Odjela za suvremenu povijest Hrvatskoh instituta za povijest – rekao nam je voditelj projekta i jedan od zapovjednika u Brigadi, Franjo Horvat i dodao da je akcija uspješno provedena unatoč štrajku prosvjetara koji ju je malo omeo. Zato su predavanja za neke učenike ove godine iznimno održana i u njihovim školama.

-Ovo je velik iskorak u upoznavanju djece s Domovinskim ratom u odnosu na građu koju obrađuju o tome u školi, a odlične ocjene dobivamo i od profesora povijesti – zaključio je Franjo Horvat.

Profesor Raguž je i ovaj put učenicima objasnio uzroke, tijek i posljedice Domovinskog rata s naglaskom na ratni put 151. Samoborske brigade i pobjedonosnu operaciju Orkan 91. u zapadnoj Slavoniji. Učinio je to na djeci pristupačan i prihvatljiv način jer i sam smatra da mladi naraštaji danas baš i nisu zainteresirani za Domovinski rat i noviju hrvatsku povijest. -Ono najvažnije što mladi trebaju znati o Domovinskom ratu je da se on vodio za dvije elementarne vrijednosti koje danas cijeli svijet prezentira, a to su osobna sloboda pojedinca i zajednice i demokracija – kaže povijesničar Raguž.

Prije predavanja učenici su razgledali izložbu fotografija u prostorijama Udruge branitelja 151. samoborske brigade u neposrednoj blizini Bunkera gdje ih je s nekoliko osnovnih činjenica o tom ratnom vremenu upoznao predsjednik Udruge Rudolf Jedvaj sa svojim suborcima.

Završna aktivnosti projekta “Da se ne zaboravi” bit će izlet, odnosno sat povijesti na terenu, 30. listopada na lokaciji Trokut kod Novske u dva turnusa gdje će učenike informirati o borbenim operacijama na tom području.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.