Najnovije
Kriv je i skuren po 194. put! (25. veljače 2020. 23:13)
Sustav Civilne zaštite dobiva na značaju (25. veljače 2020. 12:11)
Adrianov doprinos bronci (25. veljače 2020. 10:14)
Isključenja struje 26. i 27. veljače (25. veljače 2020. 10:03)
Novo radno vrijeme blagajne Komunalca (25. veljače 2020. 10:02)
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)

Hrvatski Camino projekti predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u Poljskoj

21. listopada 2019.
Komentari isključeni
354 Pregleda

Na međunarodnoj konferenciji “Camino de Santiago – Nove prilike, stari izazovi”, održanoj 18. i 19. listopada u Torunu u Poljskoj u organizaciji Sveučilišta u Krakowu i teološkog fakulteta u Torunu, Bratovština svetog Jakova iz Samobora predstavila je projekte hrvatske mreže Camino ruta čije označavanje je počelo u listopadu s projektom Camino tjedan na otoku Krku, kao i ideje za evangelizaciju na Putu svetog Jakova.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici više od 50 poljskih Camino udruga i bratovština svetog Jakova, predstavnici teoloških fakulteta u Toruni i Krakowu, kao i akademici te predstavnici udruga svetog Jakova iz Slovačke, Italije, Irske, Španjolske i Francuske.

Prvi dan konferencije, u sklopu ekonomskog Foruma, na kojem su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Poljske, turistički djelatnici te Camino udruge i bratovštine, razgovaralo se o izazovima i prilikama vezanim za mrežu Camino puteva u Poljskoj. Predstavljeni su novi planovi i inicijative za dodatni razvoj ovog popularnog hodočašća. Bratovština svetog Jakova predstavila je projekt hrvatske mreže Putova svetog Jakova, započet s manifestacijom “Camino tjedan na Krku”, kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva prema svetištu svetog Jakova u Santiago de Composteli. Tijekom međusobne razmjene iskustava, slovačke i poljske Camino udruge iskazale su interes za hodočašćem na hrvatskim rutama tijekom 2020. godine.

Drugi dan konferencije započeo je svečanom misom koji je uz sudjelovanje 15 svećenika predvodio biskup Krzysztof Zadarko iz poljske biskupske konferencije. Konferencija je nastavljena izlaganjima o teološkim i povijesnim aspektima hodočašća. Bratovštinu svetog Jakova iz Samobora zastupao je tajnik Vedran Pražen i u svom izlaganju predstavio postojeće kršćanske programe i sadržaje dostupne hodočasnicima kao i ideje i projekte za evangelizaciju na Putu svetog Jakova. Među predstavljenim projektima su tematski vodič kroz kršćanske programe i sadržaje, mali letci s kršćanskim meditacijama u obliku školjke, te “Camino molitvene strelice”. Iznesene ideje naišle su na vrlo konkretan interes za primjenom od strane okupljenih udruga i bratovština svetog Jakova.

Hrvatska Bratovština svetog Jakova iz Samobora je zajednica koja nasljeđuje tradiciju hrvatskih bratovština koje još od 1203. godine pomažu hodočasnicima na putu za svetište svetog Jakova u Santiago de Composteli. Bratovština svetog Jakova iz Samobora članica je Nadbratovštine svetog Jakova u Santiago de Composteli, središnje institucije koja okuplja udruge i bratovštine svetog Jakova iz cijelog svijeta.

Vedran Pražen

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.