Najnovije

Samobor slavi Dan grada

19. listopada 2019.
Komentari isključeni
579 Pregleda

Dobro vam jutro i sretan vam Dan grada!

Naš Samobor danas slavi 777. rođendan jer mu je baš prije toliko godina, negdje u ovo doba godine, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. darovao povelju kojom ga je proglasio slobodnim kraljevskim trgovištem. Bogatu rođendansku proslavu uljepšat će i lijepo vrijeme jer već jutro navješćuje obilje sunca i visoku jesensku temperaturu.

O Samoboru će uvelike danas biti riječi u uvodu svečane sjednice Gradskog vijeća Samobora na kojoj će se okupiti i brojni gosti i uzvanici te prijatelji našeg grada iz drugih sredina. Najavljeni su tako dolasci bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Mate Čička, saborskog zastupnika Mihaela Zmajlovića, zamjenice župana Zagrebačke županije Nadice Žužak i drugih, kojima će se na sjednici obratiti predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i gradonačelnik Krešo Beljak. Zaslužnim pojedincima i društvima našega grada tom će prigodom biti uručena vrijedna priznanja. Početak ove svečane sjednice u samoborskoj kino dvorani bit će u 11 sati.

Danas će naš grad obilovati i brojnim drugim zanimljivim i raznovrsnim događanjima. Program je započeo budnicom Gradske glazbe Samobora ulicama grada. Uz Gradnu, podno župne crkve Svete Anastazije, otvara se starinski “Plac pod cirkvom” Udruge Etno-fletno. Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima bit će u 9.30 u Parku domovinske zahvalnosti, a u 10 sati započinje mimohod čak 20 povijesnih hrvatskih postrojbi ulicama središnjeg dijela grada, koje će se u 10.30 postrojiti na Trgu kralja Tomislava.

Slavljenički program nastavlja se u 11 sati na više mjesta u gradu novim događanjima. Uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća, to su 10. Festival samoborske kotlovine u Ulici Mirka Kleščića, koji priređuju mjesni odbori i gradske četvrti, izložba gljiva i gljivarski kotlić u organizaciji Gljivarske udruge Sunčanica na Trgu Matice hrvatske te dječji program na glavnom gradskom trgu uz zbor Smiješak, KUD Oštrc, Folklorni ansambl Mladost te udruge Sretno dijete i Cirkultura.

Točno u podne otvorit će se i vrata Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge, popularna Brenta, gdje će se, uz gastro kotlić, moći kušati vina samoborskih vinara.

Vrhunac proslave gradskog rođendana bit će koncert Jacquesa Houdeka, od 21 sat na Trgu kralja Tomislava, uz vatromet Mirnovec Pirotehnike.

Ovome dodajemo da je parkiranje danas svugdje, osim na sajmištu, besplatno.

Preostala slavljenička događanja ostavljena su za sutra, za nedjelju. Izdvajamo nastavak gljivarske izložbe uz gljivarski kotlić samoborskih gljivara, već od 8 sati. U 10 sati sutra će početi stolnoteniski turnir u Sportskoj dvorani Samobor kao Otvoreno prvenstvo Samobora u organizaciji Stolnoteniskog kluba Samobor.

Od 10 i od 16 sati u Galeriji Prica odvijat će se sutra besplatna likovna radionica za djecu, a u kino dvorani, od 11 i 17 sati, besplatno će se prikazivati animirani sinkronizirani film “Tajni život mačaka”.

Sveta misa u povodu Dana grada sutra je u 11 sati u župnoj crkvi, a drugi dio 10. Festivala samoborske kotlovine u Kleščićevoj ulici također počinje u 11 sati, ovaj put uz sudjelovanje Javne vatrogasne postrojbe Samobora i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.