Najnovije

“Samobor je najbolji, jer ne poznaje i ne priznaje prosječnost!”

19. listopada 2019.
Komentari isključeni
677 Pregleda

Povodom Dana Grada Samobora danas je u samoborskoj kino dvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz domaćine, gradonačelnika Krešu Beljaka i predsjednika Gradskog vijeća, Mirana Šoića, kao i samoborske gradske vijećnike, svečanosti su nazočili brojni uzvanici i gosti među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Mato Čičak , inače načelnik općine Rugvica, zatim nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, izaslanik predsjednika Vlade ministar Marko Pavić, predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, zamjenici župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, saborski zastupnici Željko Lenart, Davor Ivo Stier, nekadašnji saborski zastupnik Branko Vukšić, županijski vijećnici, predstavnik direktora Hrvatskih voda, Zvonko Marenić, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot.

Dan grada Samoboru su došli čestitati te proslavu uveličati i mnogi gradonačelnici, načelnici općina kao i predstavnici gradova i to Koprivnice, Zlatara, Svete Nedelje, Jastrebarskog, Zaprešića, Brežica, Fužina, Jelse, Klinča Sela, Kloštar Ivanića, Stupnika te gosti iz Wirgesa na čelu s gradonačelnikom Andreasom Windelfellerom.

Svečanosti su nazočili i crkveni velikodostojnici, predstavnici braniteljskih udruga, mjesne samouprave, ravnatelji gradskih ustanova i direktori trgovačkih društava i brojni drugi gosti.

Uvod u svečanost bio je promotivni film o Samoboru koji pokazuje njegove prirodne i kulturne ljepote, tradicijske i gastronomske adute kao i to da je Samobor grad obrtništva i poduzetništva te ugodnog življenja.

U svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić osvrnuo se na povijest, ali i sadašnjost Samobora, nabrojivši važne projekte koji su završeni te one čija je realizacija u tijeku. Podsjetio je i na važne samoborske kulturne, društvene i druge manifestacije te na sve ono što Grad čini za djecu, mlade, kao i za umirovljenike i druge građane.

“Samobor može biti primjer i jest primjer, kako razvijati Grad i kako se brinuti o njihovim stanovnicima i njihovim potrebama, i tako ponosno možemo reći da smo Grad u koji se dolazi živjeti, a ne iz kojeg se odlazi. Naš je zadatak da tako i ostane, a najveći poticaj nam je zadovoljstvo naših građana” – rekao je Miran Šoić te zahvalio na suradnji sudionicima gradske vlati, ustanovama i društvima te građanima koji su svojim poduzetničkim aktivnostima i drugim djelovanjima pridonijeli razvoju i ljepoti življenja u Samoboru.

Sve nazočne, ali i svoju zamjenicu Sanju Horvat Iveković, koja je nedavno rodila, pa je opravdano izostala sa današnje svečanosti, pozdravio je gradonačelnik Krešo Beljak. U svom se govoru osvrnuo na proteklu godinu tijekom koje je Samobor ponovno potvrdio svoje mjesto u samom vrhu uspješnosti među svim hrvatskim gradovima. “Samobor je već godinama u top 5 najboljih gradova u Hrvatskoj po gospodarstvu i kvaliteti života, a što je potvrdio i ovogodišnji izbor najboljih gradova u Hrvatskoj” – rekao je gradonačelnik Beljak.

“Navikli smo na brojne nagrade koje Grad, ali i njegovi pojedinci, institucije, sportaši, učenici, poduzetnici i građani na brojnim drugim poljima djelovanja osvajaju, a ona posljednja i možda najvrednija je ta da smo među 5 najuspješnijih gradova u Hrvatskoj i jedan od najpoželjnijih gradova za život u cijeloj Hrvatskoj. Već zadnjih desetak godina Samobor je ocjenjen najvišim ocjenama i u vrhu je po svim istraživanjima, kriterijima i pokazateljima. No, nisu nas ta brojna priznanja i nagrade, uspavale, jer svjestan sam da su naši građani navikli da je u našem gradu sve na najvišoj razini i tako treba biti” – rekao je gradonačelnik Beljak.

Gradonačelnik je rekao i kako često građani Samobora nisu impresionirani nagradama, pa to gradske čelnike i upravu tjera da se ne zanesu trenutačnim uspjesima već da još jače, snažnije i upornije rade da Samobor bude još ljepši i još bolji.

“Samobor ne priznaje i ne poznaje prosječnost i u tom se stajalištu ništa ne mijenja već godinama i baš zbog tog našeg mentaliteta koji teži boljem Samobor je na vrhu uspješnosti i zato smo primjer i inspiracija mnogim drugim gradovima Hrvatske i šire” – rekao je gradonačelnik Beljak.

Osim o uspjesima Samobora, gradonačelnik Beljak , govorio je i o problemima koje Grad još uvijek nije riješio. Kao najveće probleme, na čijem se rješavanju radi, naveo je gradonačelnik Beljak, nekvalitetan javni gradski prijevoz i loše stanje prometnica te u pojedinim naseljima infrastruktura. Najavio je gradonačelnik izgradnju 5G mreže u Samoboru, dovršetak projekta LED rasvjete, a što se tiče uređenja prometnica rekao je kako će sljedeća godina biti rekordna po ulaganju u prometnice, jer Samobor je svjetski grad i takve prometnice zaslužuje – naglasio je Beljak.

“Nadamo se da ćemo pomoću sredstva i EU-a ostvariti dugo očekivani projekt izgradnje zatvorenog bazena. Sve je spremno, lokacija je odabrana, projekt je dovršen i prijavljen prema europskim natječajima i brzo ćemo znati hoće li gradnja počati na proljeće ili nešto kasnije. Dovršit ćemo i Mali tehnopolis Samobor koji će biti dodatni zamah samoborskom gospodarstvu” – najavio je Krešo Beljak.

Naposljetku je gradonačelnik Beljak svim građanima čestitao Dan Grada te posebno zahvalio na ustrajnom radu svojim zamjenicima Željku Stanecu i Sanji Horvat Iveković, predsjedniku Gradskog vijeća Miranu Šoiću, svim vijećnicima, kako vladajućim tako i oporbenim, djelatnicima gradske uprave i pročelnicima, djelatnicima Komunalca i Odvodnje i njihovom direktoru Ivicu Karoglanu, kao i svim ravnateljima , direktorima i čelnicima gradskih ustanova i poduzeća te ravnateljima škola i vrtića.

Posebno hvala uputio je gradonačelnik svim poduzetnicima i obrtnicama koji pune gradski proračun, kao i svim zaposlenim radnim ljudima, jer i bez njih bi proračun bio siromašniji, pa mi političari, kazao je Beljak, ne bismo imali previše za raspoređivanje i ulaganje u budućnost našeg grada. Čestitao je Beljak na nagradama svim ovogodišnjim laureatima te pozvao građane da uživaju u proslavi 777. rođendana najljepšeg grada na svijetu.

Prisutnima su se obratili te Samoboru rođendan čestitali i sve najbolje u budućnosti poželjeli zamjenici župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, gradonačelnik Wirgesa Andreas Windelfeller, izaslanik predsjednika Vlade, ministar Marko Pavić, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Mato Čičak.

DODIJELJENA JAVNA PRIZNANJA GRADA SAMOBORA

Tijekom današnje svečanosti dodijeljena su i javna priznanja Grada Samobora. Ovogodišnji dobitnici Nagrade za životno djelo grada Samobora su primarijus doktor Slavko Lovasić, liječnik obiteljske medicine i dugogodišnji ravnatelj samoborskog Doma zdravlja, kojega je kao svog najdugovječnijeg volontera predložilo Gradsko društvo Crvenog križa i Dragutin Marović, sportaš, sportski djelatnik, učitelj i trener, pokretač motocross sporta u Samoboru, kojega je predložio Samoborski športski savez.

Nagrade grada Samobora za prošlogodišnje zasluge u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi, humanitarnog djelovanja i drugih područja društvenog života zaslužili su promicateljica samoborske starine i utemeljiteljica Udruge Etno fletno Marija Lindić, poznati i svestrani samoborski kulturni djelatnik Zoran Perović iz ogranka Matice hrvatske Samobor, Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, jedna od najaktivnijih u rješavanju pitanja mladih na području Samobora, najagilniji aktivist Mjesnog odbora Celine Božidar Laušin te Klub cestovnog i planinskog trčanja Samobor, koji je svojim akcijama u samo pet godina rada ostavio prepoznatljiv pečat u sportskom životu Samobora.

Odlukom gradonačelnika dodijeljene su i Plakete Grada Samobora, a zaslužili su ih Sekula Blagojević, Alojz Gross, Grozdana Korpar, Gabrek 1929, Branimir Lozo, Mažoret klub Unity S, supružnici Mihalinec, Ivan Missoni, Senad Muslić, Vladimir Paar, Hrvatski 2cv Citroen klub, Dragomir Maji Vlahović, Fran Sokolić i Medičarsko svječarski obrt Oslaković.

U ime svih nagrađenih na nagradama je zahvalio primarius Slavko Lovasić.

U prigodnom glazbenom programu nastupili su uspješni pijanist Sven Brajković, sjajni Kvartet saksofona u sastavu Jan Tominić, Lovro pajić, Anton Pavić i Tomo Štrbac te mladi perspektivni pjevač i glumac Lovro Rimac.

Himnu je na samom početku svečanosti otpjevala Đurđica Pleše Vujica, svečanost je uveličala i Samoborska narodna garda, a program je vodio Mislav Maroević.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.