Najnovije

Od gradske budnice do samoborske kotlovine

19. listopada 2019.
Komentari isključeni
910 Pregleda

Uvertira u današnju proslavu Dana grada bila je budnica Gradske glazbe Samobor uz čije je zvukove proradio i Plac pod cirkvom Udruge Etno fletno, s pravim domaćim proizvodima koje su, na svoje veliko oduševljenje, došli kušati i kupiti i gradski dužnosnici s gostima gradske proslave.

S puno veselja, dječjeg smijeha, pjesme, plesa i igre, pod šatorom na Trgu kralja Tomislava odvijao se i program za djecu u kojemu su sudjelovali Dječji zbor Smiješak, KUD Oštrc, Folklorni ansambl Mladost te udruge Sretno dijete i Cirkultura.

Puna usta posla na 10. Festivalu samoborske kotlovine imao je stručni ocjenjivački žiri u sastavu Milinko Perković, Roman Zakšek i Krunoslav Znika, na putu duž Kleščićeve ulice, od jednog do drugog mjesnog odbora ili gradske četvrti koji su pripremali ovaj samoborski specijalitet. Komisija je procijenila da je od 19 kotlovina ove godine najbolja ona iz Mjesnog odbora Klokočevec, s 282 boda. Drugo mjesto zaslužio je Farkaševec s 274 boda, a treće Vrbovec s 273 boda. Na četvrto mjesto plasirala se Bregana s 270 bodova, a peta je bila Gradna s 265. Kako je rekao predsjednik ocjenjivačkog suda Milinko Perković, između ovih 5 ekipa presudne su bile nijanse, ne samo u kotlovini, već i u uređenosti prostora, serviranju i sličnom. Sljedećih 5 ekipa, dodao je Perković, malo je presolilo kotlovinu, ali se kod svih vidi napredak, a ovi najbolji već su i pravi profesionalci u toj kulinarskoj vještini.

Sutra će za kotlovima u isto vrijeme, od 11 sati, i na istom mjestu, u Kleščićevoj ulici, biti kuharske postrojbe samoborskih profesionalnih vatrogasaca i pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, a više o 10. Festivalu samoborske kotlovine možete poslušati u srijedu, 23. listopada, od 15 sati i 15 minuta u emisiji Samobor je lepi varoš.

Na Trgu Matice hrvatske smjestili su se samoborski gljivari iz udruge Sunčanica koji su spremili svoj čuveni gljivarski kotlić, za prste polizat. Uz kušanje kotlića, vrijedilo je pogledati i prekrasnu i raskošnu izložbu 200-tinjak svježe ubranih gljiva iz našeg kraja, a determinatori iz Sunčanice rado su svakome odgovorili i na postavljeno pitanje.

U popularnoj samoborskoj Brenti dijelio se gulaš uz degustaciju vina vrhunske kvalitete članova Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge. I to je bilo jedno od brojnih današnjih događanja kojima se obilježavao Dan grada Samobora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.