Najnovije

Likovne mačke u Galeriji Prica na 120 različitih načina kroz prizmu 73 umjetnika

18. listopada 2019.
Komentari isključeni
559 Pregleda

Kako su hrvatski umjetnici doživljavali mačku od sredine 19. stoljeća do današnjih dana prikazano je na izložbi precizno nazvanoj “Mačka u hrvatskoj likovnoj umjetnosti” koja je otvorena u petak, 18.listopada u Galeriji Prica.
Autorice izložbe Dajana Vlaisavljević i Snježana Pavičić te kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović primile su se zahtjevnog zadatka obuhvatiti jednim izložbenim poduhvatom raznovrsne primjere umjetničkog poimanja životinje koja je za neke primjer idealnog kućnog ljubimca, oličenje ljupkosti, poligon za istraživanje simbolizma, tajnovito biće nedokučivog ponašanja ili pak vjesnik nesreće, pratitelj okultnog pa čak i demonskog ili zlog. Riječ je u stvari o nastavku projekta iz 2013. godine kad je tema bio pas, a sve je dio šireg koncepta, odnosno ciklusa “Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti”.

Na izložbi koja zauzima obje prostorije Galerije Prica, na katu i u prizemlju, izložena su djela 73 autora koji su se, inspirirani mačkom, izrazili u raznim tehnikama, od crteža, grafika i slika do skulptura, a ukupno je oko 120 djela s motivom mačke, najrazličitijih tema, poetika i žanrova, stilskih razdoblja od realizma, ekspresionizma, naivne umjetnosti do one suvremene. Po opsegu je jasno da je izložba bila jednako veliki posao u autorskom kao i organizacijskom smislu pa je rad na njoj potrajao dvije godine, što je i razumljivo kad se uzme u obzir da je eksponatima u stvari pokrivena cijela Hrvatska, od brojnih muzejskih i galerijskih institucija do samih autora i privatnih kolekcionara koji su posudili djela za samoborsku izložbu.

Kako se radi o projektu kojeg je organizacijski gotovo nemoguće pretvoriti u putujuću izložbu, samo u Galeriji Prica sve do 24. studenog može proučavati i uživati u “mačkastim” djelima Antuna Motike, Antuna Maslea, Ive Šebalja, Slavka Šohaja, Slavka Striegla, Ive Lovrenčića, Ivana Kožarića, Branka Ružića, Ivana Lesiaka, Marije Ujević Galetović, Vere Dajht Kralj, Izvora Oreba, Denisa Kraškovića, Ivice Malčića, Igora Kuduza, Stipana Tadića, Pavla Pavlovića, Borisa Bućana, Svjetlana Junakovića i naravno, naše specijalistice za mačke Irene Podvorac te brojnih drugih umjetnika. Novo, staro, transgresivno, progresivno, sve na jednom mjestu uz rijetko viđene radove kao što je reprodukcija Klona Vlade Kristla ili djela Đure Sedera i Zlatka Kesera koje su ustupili za ovu izložbu.

O izložbi su na otvorenju govorile autorice Dajana Vlaisavljević i Snježana Pavičić te kustosica Nikolina Šimunović, okupljene je pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, u glazbenom dijelu nastupio je pijanist Fabijan Košćak s Muzičke akademije u Zagrebu, a službeno je izložbu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić obzirom da je ova izložba ujedno i dar Galerije Prica Gradu Samoboru za njegov 777. rođendan.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.