Završen projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Svetoj Nedelji

17. listopada 2019.
Komentari isključeni
806 Pregleda

Danas je održan završni događaj projekta “Izgradnja reciklažnog dvorišta – Grad Sveta Nedelja”.

Događanje su organizirali Grad Sveta Nedelja i tvrtka Maxicon d.o.o. koja provodi uslugu tehničke pomoći za upravljanje projektom, informativno-obrazovne aktivnosti i promidžbu i vidljivost projekta.
Predstavnica tvrtke Maxicon d.o.o. pozdravila je sve prisutne te naglasila da je projekt realiziran uz sufinanciranje iz Kohezijskog fonda EU sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, referentnog broja K.K.06.3.1.03.0111 u iznosu od 2.482.523,99 kn, što čini 85% prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava u iznosu od 15% vlastitog udjela prihvatljivih troškova i trošak neprihvatljivih troškova osiguran je iz proračuna Grada Sveta Nedjelja, a 84.375,65 kuna osigurala je Zagrebačka županija u 2019. godini za pokriće dijela vlastitog udjela korisnika u troškovima provedbe projekta.

Ispred Grada Sveta Nedelja uzvanicima se obratio gradonačelnik, gospodin Dario Zurovec, a nakon njega i izaslanik župana Zagrebačke županije, pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić. Događanju je prisustvovao i Zdenko Komorčec, predstavnik tvrtke EKO-FLOR PLUS d.o.o. koja će upravljati reciklažnim dvorištem.

Gradonačelnik Zurovec istaknuo je važnost ovog projekta koji je uspješno priveden kraju prije zadanog roka, te kako će se Grad i građani od sada puno urednije baviti otpadom. Naglasio je da su djeca u Svetoj Nedelji pokazala zavidno znanje o razvrstavanju otpada, te da je ponosan što na takvim mladima svijet ostaje. „ Još jedan u nizu projekata preko kojeg smo došli do sredstava EU i nešto sredstava od Zagrebačke županije. Ovo je samo još jedan korak u nizu za održivo gospodarenjem otpadom, te vjerujem da je lokacija dobra za građane bez obzira u kojem dijelu grada žive“ – rekao je Zurovec.
Nenad Babić pozdravio je nazočne i u ime Župana Zagrebačke županije, Stjepana Kožića, te naglasio kako je Sveta Nedelja sedmi grad u županiji koji je ispunio obveze koje je Hrvatska preuzela prilikom ulaska u EU. „Nije samo stvar volje već je potrebno napraviti infrastrukturu, nabaviti opremu za reciklažna dvorišta. Stoga i Županija pomaže sredstvima kako bi se uspjelo sve odraditi“.
Zdenko Komorčec rekao je kako će na reciklažnom dvorištu u Svetoj Nedelji građani moći besplatno odlagati otpad, te da je cilj spriječiti divlja odlagališta jer onečišćuju tlo, zrak i vodu što predstavlja opasnost za građane.

Tijekom provedbe projekta na području Grada provedene su informativno-obrazovne aktivnosti kojima su građani informirani o razvrstavanju otpada, korištenju reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu. U sklopu informativno-obrazovnih aktivnosti održane su edukativne radionice za djecu u DV „Slavuj“ te u OŠ Vladimira Deščaka i OŠ Sveta Nedelja.

Svoj doprinos završnom događaju projekta, svojim radovima dala su djeca i odgajateljice predškolskih vrtićkih grupa iz dječjeg vrtića ”Slavuj” čiji su radovi bili izloženi na prostoru reciklažnog dvorišta.

Reciklažno dvorište započet će s radom početkom 2020. godine, a radno vrijeme reciklažnog dvorišta biti će ponedjeljak/srijeda/petak od 8-15 h, utorak/četvrtak od 12-19 h te subotom od 8-13 h.
U reciklažnom dvorištu zaprimat će se i privremeno skladištiti sakupljene vrste otpada sukladno Dodatku IV. Pravilnika o gospodarenju otpadom (NN 117/17). Korištenje reciklažnog dvorišta besplatno je za sve stanovnike Grada Svete Nedelje uz predočenje osobne iskaznice.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.