Od gradilišta do gradilišta

17. listopada 2019.
Komentari isključeni
601 Pregleda

Ispred budućeg Malog Tehnopolisa Samobor danas poslijepodne počeo je uobičajeni komunalni obilazak samoborskih gradilišta uoči Dana grada. Uz gradske dužnosnike i vijećnike, mjesta gradnje objekata komunalne i društvene namjene obišli su i predstavnici upravnih odjela i drugih gradskih tijela, institucija i ustanova.

-Ove godine smo taj obilazak malo skratili, pa ćemo se zadržati samo na tri ključna mjesta najvrednijih gradskih investicija u ovom trenutku, a to su Mali Tehnopolis Samobor, rekonstruirani dio Ulice kralja Petra Krešimira IV. te radovi na dogradnji prostora na Osnovnoj školi Samobor – rekao je, uz uvodne pozdrave svima, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Što se Malog Tehnopolisa tiče, riječ je o investiciji koja se privodi kraju jer je završetak preuređenja dviju postojećih prizemnih zgrada u bivšoj vojarni Taborec predviđen za studeni ove godine. Nakon rušenja postojećih krovova i međukatnih konstrukcija obiju zgrada, izvedena su statička ojačanja s novim armirano-betonskim stupovima i gredama, postavljena nova međukatna konstrukcija te dozidana nova etaža kata, čime je korisna površina postojećih objekata povećana i iznosit će sveukupno oko 1800 četvornih metara. Izvođač radova je Izgradnja futura iz Zagreba, a vrijednost im je, bez opreme koja će naknadno biti ugrađena u te objekte, 12 milijuna i 780 tisuća kuna. Projekt je s 90 posto sufinancirala Europska unija. -Tu će se moći smjestiti najviše 23 startup firme, odnosno mladi stručnjaci koji će se baviti novim tehnologijama, a Grad će im omogućiti besplatno useljenje ne bi li im pomogao da što prije zažive na tržištu – naglasio je dogradonačelnik Stanec.

Ulicu kralja Petra Krešimira IV., u duljini od 250 metara, rekonstruirala je tijekom ljeta zagrebačka tvrtka Davor inženjering, a cijena tih radova iznosi 990 tisuća kuna. Željko Stanec je rekao da je ta cestovna rekonstrukcija ove godine možda i najvažnija jer se s njom dobila denivelacija terena kojim je nekoć prolazila Samoborčekova pruga, pa sada tom ulicom mogu prometovati autobusi čime se školarcima koji polaze Osnovnu školu Bogumila Tonija skraćuje put do škole.

Nadogradnja Osnovne škole Samobor obuhvaća proširenje školske kuhinje u prizemlju zgrade, dogradnju etaže nad postojećim administrativnim dijelom škole gdje će se urediti zbornica, uredi i sanitarni prostori za učitelje, dok će cijelo prizemlje biti preuređeno u novu kuhinju, blagovaonicu i prateće prostore za potrebe osoblja kuhinje. Dosad je, nakon rušenja postojećeg dijela zgrade, izvedeno ojačanje nosive konstrukcije, dozidana je nova etaža i izvedena stropna konstrukcija. Slijede radovi na instalacijama, zidanju i zatvaranju otvora s novom stolarijom, koji bi trebali biti gotovi do sljedećeg ljeta. Izvodi ih tvrtka Tehno Štefanović iz Sesveta, a ukupna im je vrijednost 2 milijuna i 422 tisuće kuna.

U brošuri koju je svima podijelio voditelj gradske referade za mjesnu samoupravu Petar Grgečić, pobrojano je još 50-ak lokacija na kojima su različiti radovi već okončani ili su u tijeku. Njihova sveukupna vrijednost kreće se između 7 i 8 milijuna kuna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.