Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Spačeke prebacili u rikverc i sparkirali se na ishodištu svojih snova

16. listopada 2019.
Komentari isključeni
459 Pregleda

Predsjednik hrvatskog 2CV Citroen kluba Goran Skrbin i dopredsjednik Darko Zornjak sinoć su u Gradskoj knjižnici Samobor svoje spačeke prebacili u rikverc i okupljenima priuštili pogled iza kulisa velikog svjetskog okupljanja spačekista u Samoboru koji je ljetos održan u Samoboru.
Na samom početku programa koji se zvao “Pogled u rikverc” prikazan je film “The Dream” autora Ivana Bišćana u kojem je, kroz žive slike snimljene u i oko kamp zone susreta spačeka, zabilježena vesela atmosfera koja je krajem srpnja i početkom kolovoza vladala našim gradom.

Kako je pojasnio Goran Skrbin, još prije 20 godina su hrvatski zaljubljenici u spačeke izjavili da će kandidirati Hrvatsku za svjetski susret nakon puta u Grčku, no ta je ideja u svoju realizaciju krenula prije 5 godina. Odnosno, kako je rekao Darko Zornjak, nadovezujući se na prikazani film, bio je to san kojeg su dijelili on, Skrbin i Tomislav Medved.
Prva ideja je bila da bi susret bio smješten na motodromu Grobnik zbog infrastrukture da bi se vremenom zaključilo kako je Samobor pogodnija lokacija. No, prisjeća se Skrbin, prvo se trebalo izboriti za organizaciju svjetskog susreta, a nakon što su uspjeli biti bolji od talijanske kandidature, zasukalo se rukave i krenulo u organizaciju, poučeni iskustvima sa brojnih gostovanja.

Kako kaže Skrbin, činjenica da su za organizaciju imali četiri godine bio je i dvosjekli mač jer im se prilikom dogovaranja sponzorstava i pokroviteljstva, po našem poznatom običaju, stalno govorilo kako ima vremena. No, sedmeročlani organizacijski odbor znao je da će vrijeme brzo iscuriti pa su odmah među sobom podijelili zaduženja.
Naravno, nakon što su se riješile sve administrativne prepreke, osigurala pokriviteljstva i sponzorstva, odredio prostor održavanja skupa i dogovorilo s vlasnicima korištenje, krenulo se u pripremu infrastrukture neophodne za prihvat više tisuća sudionika uz osmišljavanje programa, a važni obol tu su dali i volonteri koji su se, pogotovo kad je Susret počeo i kad se vidjelo o kakvom se sjajnom događanju radi, masovno javljali.

Nezaboravno spaček-ljeto u Samoboru kojim su dominirali bezbrojni stranci u sjajnoj atmosferi prijateljstva organizacijski je odrađeno na visokoj razini, o čemu dovoljno govori podatak da samoborski susret spačeka drži rekord po broju okupljenih sudionika izvan Francuske, uz goste iz 41 zemlje od Svaztilanda, Kine, Argentine, Maroka i svih europskih zemalja, ukupno 8190 ljudi i više od 3000 koji su još dolazili na dnevnoj razini.
Pripremljene su bile svakodnevne zanimacije za sudionike, upoznavanja s našim kulturnim bogatstvima kao i raznolikosti naše gastronomije, organizirani su izleti, obilasci, defilei Samoborom i Zagrebom, obilježeno je i 100 godina Citroena, otvorene izložbe, a sve bez ijednog incidenta.

Međutim, bilo je tu i teških trenutaka, a posebno je kritičan bio ulazak u posljednji vikend kad su ozlijeđene tri osobe u udaru groma te se jedna osoba onesvijestila prilikom obilaska Zagreba, no rekao je Skrbin, svi su se oporavili i nastavljaju sa svojim spaček avanturama.
Odjeci samoborskog Svjetskog suseta spačeka i dalje su živi, a u pripremi su izrada monografije kao i većeg filma, a kako je najavio Darko Zornjak, ideja je da bi se u proljeće 2020. godine na zidu uz Gradnu u Kleščićevoj ulici postavio mural od keramičkih pločica koje bi donirali građani. Organizatorima je na sjajno odrađenom poslu sinoć još jednom u ime Grada zahvalio predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić, a okupljene je na početku pozrdavila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.