Samoborski muzej izložbom obilježio 70 godina svog djelovanja

16. listopada 2019.
Komentari isključeni
614 Pregleda

Samoborski muzej pridružio se proslavi Dana grada Samobora u srijedu, 16. listopada izložbom kojom je obilježio svojih 70 godina djelovanja. Naime, 23. lipnja 1949. godine, u dijelu prostorija nekadašnjeg Livadićevog dvorca, otvoren je Gradski muzej i to priređivanjem izložbe naziva “Privredni razvoj Samobora”. Bila je to konačna službena potvrda višegodišnjih nastojanja brojnih samoborskih zaljubljenika u povijest, predvođenih Ivicom Sudnikom i dr. Stjepanom Oreškovićem, koji su postali prvi upravitelj i kustos nove gradske institucije, da Samobor dobije svoj Muzej.
Iako, treba spomenuti da su još 1912. godine članovi kulturno-sportskog kluba “Šišmiš” uredili muzejski prostor u jednoj kuli Starog grada, kao i da je uoči 2. Svjetskog rata pokrenuta inicijativa za osnutkom Zbirke samoborskih starina.
Nakon službenog početka djelovanja 1949. godine, Samoborski muzej je vremenom na korištenje dobio četiri prostorije u Livadićevom dvorcu pa potom na raspolaganje i čitav objekt u kojem su i danas, a kasnije i prostorije u Alnochovom dvorcu koje danas služe za arhiviranje materijala.
Naravno, puno bitnije je da je kroz ovih 70 godina Samoborski muzej na jednom mjestu okupio i javnosti na uvid u stalnom postavu ponudio brojna bogatstva iz sadržajne samoborske prošlosti: od Zlatne bule kralja Bele IV. kojom su Samoboru potvrđene povlastice slobodnog kraljevskog trgovišta, preko klavira Ferde Livadića na kojem je skladana budnica “Još Horvatska nij’ propala”, portreta samoborskih velikana, među kojima i Julijane Cantilly, predmeta samoborskih obrtnika među kojima posebno mjesto zauzimaju primjerci iz staklane Osredek, vrijedne geološke, arheološke i etnološke zbirke te još bezbrojnih čuda koja su generacije samoborskih muzealaca vrijedno proučavale, katalogizirale, arhivirale i pripremale za brojne izložbe.
Upravo je segment izlaganja, ali i brojnih drugih programa koji su tijekom proteklih 70 godina nastali na inicijativu ili u organizaciji Samoborskog muzeja, kao što su koncerti, predavanja, likovna kolonija Akvareli na skeli, izdavačka djelatnost, onaj segment rada Samoborskog muzeja koji ga je pozicionirao kao jedno od središta društvenog i kulturnog života grada. Naime, kako je prilikom otvorenja izložbe konstatirao član Upravnog vijeća muzeja Milan Žegarac Peharnik, Samoborski muzej je uvijek bio srce i duša ovog grada te je naglasio kako osim Stjepana Oreškovića i Ivice Sudnika te Nade Anger koja je u počecima počela sustavni rad na sređivanju i inventiranju zbirki, istaknuti treba i dr. Georgijevića, Aleksandra Oskara i brojne muzejske suradnike te općenito Samoborce koji su svojim donacijama i drugim doprinosima pomogli osnivanju i radu muzeja.
O samoj izložbi koja predstavlja presjek 70 godina djelovanja muzeja govorio je zamjenik ravnatelja Luka Kazimović, dok je izložbu službeno otvorio, uz čestitke organizatorima, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić uz nazočnost zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Juru Horvata te predsjednicu i člana Upravnog vijeća Muzeja Irenu Kapor i Milana Žegarca Peharnika.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.