Planinarski križni put od Sošica do Metlike

14. listopada 2019.
Komentari isključeni
679 Pregleda

Planinarski križni put, 64. po redu, pod geslom “Da svi budu jedno” (Iv 17, 21) u organizaciji Planinarske bratovštine svetog Bernarda iz Samobora te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije održao se proteklog vikenda na trasi Sošice – Kašt – Metlika.

Dvodnevno hodočašće započelo je u grkokatoličkoj župi svetog Petra i Pavla u Sošicama gdje su se, nakon doručka i jutarnje molitve, koju je predvodio otac Zoran Vladušić, uputili na malo drugačiji planinarski križni put od onih na koje smo navikli. Put ih je vodio od kapelice svetog Antuna Velikog u Sošicama, uspona na svetu Geru, do crkve Uskrsnuća Gospodnjeg u Radatovićima gdje su se kratko odmorili, a zatim i sudjelovali u grkokatoličkoj liturgiji koja je bila središnji događaj prvog dana križnoga puta.

Liturgiju je predvodio monsinjor Milan Stipić, ordinarij Križevačke eparhije. Nazočili su još i rektor grkokatoličke bogoslovije, otac Robert koji je prije liturgije rekao ponešto više o njihovim obredima i usporedio ih s rimokatoličkima, otac Mihajlo Hardi, grkokatolički župnik u Metliki te otac Zoran, župnik u Sošicama i Kaštu. Hod prema Kaštu nastavljen je molitvom, pjesmom, radošću pa i šutnjom. U tišini je bilo vremena za promišljanje o vlastitim postupcima i odlukama te za ispitativanje savjest. Tko je htio, imao je mogućnost za ispovijed jer su s hodočasnicima bili vlč. Marko Torbar, kapelan u župi svetog Petra apostola u Zagrebu te vlč. Kristijan Tušek, kapelan u župi svete Anastazije mučenice u Samoboru. Put ih je dalje vodio preko sela Šiljki, Mrki, Badovinci do Kašta. Tamo ih je dočekala večera, pa su se uputili u crkvu svetog Antuna Velikog gdje su započeli cijelonoćno klanjanje. Spavanje je bilo organizirano u tamošnjoj staroj školi i vatrogasnom domu.

Nedjelja je započela predavanjem o Žumberku i žumberačkim uskocima i doručkom, pa se krenulo prema Metliki. Put je vodio preko Radovice, Boldraža, Radodića do tri crkve u Rosalincima. Tamo ih je dočekao vlč. Primož Bertalanič koji im je ispričao ponešto o svakoj od tri crkve. Nakon što su izmolili postaju, hodočasnici su imali vremena za okrjepu i razgledavanje kraja. Krenuli su potom dalje prema Metliki gdje su prvo posjetili crkve sv. Roka (rimokatoličku) te sv. Ćirila i Metoda (grkokatoličku). Tu su izmolili i posljednju postaju svog križnog puta i u procesiji se uputili prema crkvi svetog Mikaluža u Metliki. Vrhunac ovog hodočašća dogodio se upravo ovdje. Svetu misu predvodio je vlč. Danijel Hačko, župnik u župama Blagovijesti, Navještenja Gospodinova te Sveta tri kralja na Vrbanima. Na misi je bio i vlč. Primož. U propovijedi je vlč. Danijel naglasio kako je ovaj križni put važan zbog tri sjedinjavanja: s Kristom, braćom grkokatolicima te sunarodnjacima Slovencima.

Organizatori i sudionici 64. Planinarskog križnog puta zahvalni su župnicima i mještanima župa kroz koje su mladi prolazili jer su za njih pripremili srdačne dočeke, pridruživali se molitvi te ih počastili kolačima i pićem.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.