Obilježen početak nastave studija sestrinstva u Svetoj Nedelji

14. listopada 2019.
Komentari isključeni
1.666 Pregleda

Danas je u prostorijama poliklinike Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedelji svečano obilježen početak nastave dislociranog studija Sestrinstva u Svetoj Nedelji, diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstva Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku. Zbog velikog interesa za Studij povećana je kvota upisa, pa je dosad upisano 70 studenata. Prijemu i svečanom obilježavanju početka nastave nazočili su gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Aleksandar Včev, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan i voditelj studija prof. dr. sc. Igor Filipčić te ravnatelj Radiochirurgije Zagreb prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

Gradonačelnik Zurovec izrazio je zadovoljstvo što je baš ovaj Studij otvoren u Svetoj Nedelji, s obzirom na to da je i sam dijete zdravstvenih radnika. -Grad Sveta Nedjelja nikada nije imao sveučilište. Prvo smo imali razvijeno poduzetništvo, a Radiochirurgia se lijepo uklopila i napravila spoj poduzetništva i zdravstva. Radujem se što je politika u ovom slučaju radila u korist obrazovanja i što možemo biti na raspolaganju svima koji će zatrebati našu pomoć u ovom projektu – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

-Suradnja lokalne samouprave, poduzetništva u zdravstvu i visoko obrazovne ustanove danas pokreće nešto što treba Hrvatskoj, a to su Hrvatska – društvo znanja, sestre na fakultetskoj razini, buduće magistrice sestrinstva koje su se upisale na ovaj studij u Svetoj Nedelji – naglasio je Aleksandar Včev. -Iznimno mi je drago što se Studij otvara baš u Svetoj Nedelji, gradu čiji gradonačelnik ima viziju razvoja stvaranju pozitivnog ozračja za poduzetništvo i zdravstvo.

Ravnatelj Radiochirurgije Zagreb Dragan Schwarz pohvalio je brzinu i kvalitetu rada administracije u Svetoj Nedelji te naglasio kako je ovo stvaranje inkubatora znanja. -Puno zahvata u medicini rade sestre, stoga vjerujemo da ćemo sa više edukacija pružiti još bolju kvalitetu liječenja našim pacijentima – istaknuo je Schwarz.

Polaznici Preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstva osposobljeni su za samostalan rad u sustavu zdravstva, gdje imaju prepoznatljivo mjesto u vođenju zdravstvene njege na kliničkim odjelima, organiziranju zdravstvene njege u zajednici, dok su polaznici Diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstva kompetentni voditi nastavu iz područja zdravstvene njege, organizirati, analizirati i istraživati modele zdravstvene njege bolesnika, surađivati u kliničkom istraživačkom radu.

Danas je i službeno u prostorijama Gradske uprave Svete Nedelje započela teorijska akademska nastava. Podsjetimo, dislocirani studij Sestrinstva otvoren je u rujnu ove godine, a predavanja će se, osim u prostorijama Radiochirurgie Zagreb, održavati i u prostorijama svetonedeljske gradske uprave.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.