Na novoj tribini o prijevozu u Samoboru potvrđeni stari problemi !

14. listopada 2019.
Komentari isključeni
717 Pregleda

Druga javna tribina o javnom gradskom prijevozu održana danas u samoborskoj Gradskoj vijećnici okupila je ponovno oko 50 nezadovoljnih korisnika prijevoza. Ovaj puta uz gradonačelnika Krešu Beljaka i njegove suradnike na tribini, koja je trajala preko dva sata, nazočio je i vlasnik Autorurista, Franjo Grgurić i njegov direktor Ivan Noršić, dok se iz Samoborčeka nitko nije pojavio.

Česta kašnjenja autobusa, nepoštivanje voznog reda, neusklađenost linija s početkom nastave, upitna tehnička ispravnost autobusa, a time i sigurnost putnika, curnje mazivih ulja iz autobusa na Autobusnom kolodvoru, ne mogućnost kupnje dnevne karte, nemogućnost kupnje markice bez pokaza, pa roditelji djecu čekaju dok dođu iz škole da bi mogli kupiti pokaz, pretrpani autobusi u vrijeme najvećih gužvi, prevelik razmak između polazaka na linijama, nemogućnost dobivanja ispričnice ako bus kasni, previsoka cijena karte, nelogičnost uspostave zona, gotovo nikakva komunikacija prometnika s putnicima – samo su neki od problema na koje su ukazali i na današnjoj tribini okupljeni građani, a pitali su i zašto prijevoznici ne snose sankcije ako se ne pridržavaju ugovorenih obveza.

“Glavni razlog zašto autobusi kasne su radovi u Svetoj Nedelji, Podsusedu te na Jankomiru” – rekao je Franjo Grgurić te istaknuo kako je sada u pogonu više autobusa, vožnja traje duže, troškovi su veći, a putnici nezadovoljni. No, građani su rekli kako ovi problemi traju već godinama, a sada je zbog radova, situacija još gora.

Franjo Grgurić tvrdi i kako su autobusi tehnički ispravni, da iz njih ne cure maziva ulja, a što je, dodao je gradonačelnik Beljak, potvrdila prometna inspekcija, zone su uspostavljene koncesijskim ugovorom, prijevoz u Samoboru je među jeftinijim u državi, prijevoz školaraca i polasci su dogovoreni s ravnateljima škola i Gradom, dnevne karte su postojale, ali za njih nije bilo interesa pa su ukinute – rekao je, između ostaloga, Franjo Grgurić odgovarajući na pitanja građana. Naglasio je i kako se ne mogu svi problemi odjednom riješiti, jer i oni kao prijevoznici muku muče s radnom snagom, neprofitabilnim linijama i drugim problemima, no određeni problemi čije rješavanje ne košta ništa, poput pomicanja određenih polazaka, kupnje markice bez pokaza, ispisivanje ispričnica ako bus kasni te bolja komunikacija s putnicima će se riješiti – obećao je Franjo Grgurić.

“Zakon o cestovnom prijevozu je promijenjen još prošle godine i sada čekamo pravilnik i uredbu koji će iz temelja promijeniti javni prijevoz u Hrvatskoj, jer tada će o tarifama, voznim redovima i cijeni odlučivati država, a lokalna vlast o mikro prijevozu”, pojasnio je Franjo Grgurić te izrazio nadu da će se to na državnom nivou riješiti što prije kako bi se određene stvari promijenile na bolje.

Na trenutke se činilo kako se putnici i prijevoznici ne razumiju. Putnici bi ukazali na određen problem, a vlasnik Autoturista bi rekao kako je to zbog nekog drugog problema itd.

Na neka pitanja građani nisu ni dobili konkretan odgovor, jer pitanja su se nizala jedno za drugim.

Gradonačelnik Krešo Beljak na kraju tribine je rekao kako će sve primjedbe izrečene na javnoj tribini biti zabilježene te će se u dogovoru s prijevoznicima naći rješenje za određene probleme. Najavio je i kako će Grad Samobor, otvoriti gradsku Facebook stranicu ili grupu koja će se baviti isključivo problemima u prijevozu tj. gdje će građani moći iskazati što ih muči, a putem te stranice svi će biti obaviješteni i o terminu iduće javne tribine na temu javnog gradskog prijevoza.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.