Obilježena 28. obljetnica od osnutka Odreda veze 40. Pukovnije veze GSHV

12. listopada 2019.
Komentari isključeni
928 Pregleda

U Parku Domovinske zahvalnosti danas je Udruga branitelja Odreda veze 40. Pukovnije veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, obilježila 28. obljetnicu osnutka Odreda veze GSHV-a Samobor.

Kod spomenika poginulim braniteljima vijence su položili i svijeće upalili predsjednik Udruge Marko Perčinić, brigadir u mirovini i prvi zapovjednik Odreda veze 40. Pukovnije veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Kozlica, izaslanik Ministarstva obrane Davor Dabo, nekadašnji članovi postrojbe danas Udruge branitelja Odreda veze GSHV-a , roditelji poginulih branitelja te predstavnici braniteljskih udruga.

“Ovom prigodom odajemo posebnu počast našim suborcima Anđelku Tule i Tomislavu Vužiću Mohenskom, kao i ostalim poginulim braniteljima čija su imena uklesana u Parku Domovinske zahvalnosti kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu” – uvodno je rekao Marko Perčinić te u svom govoru podsjetio kako su Anđelko Tule i Tomislav Vužić Mohenski poginuli u zasjedi na Papuku 2. prosinca 1991. godine prilikom postavljanja radio-relejnog središta i uspostave radio – relejne veze između zapovjedništva Zbornog područja Osijek i Glavnog stožera Hrvatske vojske u Zagrebu.

“Naši suborci dali su najvrjednije što su imali, svoje živote na oltar Domovine i njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti. Prošlo je dugih 28. godina od njihove pogibije i ustrojavanja tadašnje postrojbe Odreda veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, kasnije 40. Pukovnije veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, a danas je sljedbenica tih ratnih postrojbi Zapovjedništvo za kibernetički prostor Oružanih snaga RH. Pripadnici ovih postrojbi su od 7. listopada 1991,. godine bili smješteni u tek oslobođenoj samoborskoj vojarni koju su podigli iz razrušenoga stanja u funkcionalno stanje i omogućili da postrojba počne sa djelovanje na svim bojištima diljem Lijepe naše. Ova postrojba bila je dio ovog grada i kraja, što je iskazano na brojnim područjima u to vrijeme od kulturnog, sportskog do pomoći stradalnicima Domovinskog rata i drugim aktivnostima” – rekao je brigadir u mirovini Marko Perčinić te istaknuo kako je ovo, od osnivanja Udruge, u travnju ove godine, prvo obilježavanje obljetnice ratne postrojbe na ovaj način i na ovom mjestu. Izrazio je nadu da će to postati tradicija te da će ova postrojba zauzeti svoje mjesto koje joj povijesno pripada u stvaranju države Hrvatske.

Prigodnu molitvu predvodio je samoborski župnik Ivica Cik.

Nakon svečanosti obilježavanja 28. obljetnice osnutka Odreda veze 40. Pukovnije veze Glavnog stožera Hrvatske vojske, Udruga je u samoborskom kinu održala svečanu skupštinu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.