Štrajk u školama!

9. listopada 2019.
Komentari isključeni
1.137 Pregleda

Nakon što Vlada nije prihvatila zahtjev školskih sindikata za povećanjem plaća, nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj u četvrtak, 10. rujna, će štrajkati. Učenici, ali i roditelji su zbunjeni, jer nemaju potpune informacije trebaju li djecu slati u školu ili ne te se pitaju hoće li dijete ako dođe u školu biti zbrinuto.

I dok su sindikati pozvali roditelje da djecu ne šalju u škole i tako podrže štrajk, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja obavještavaju učenike i roditelje da prate sve informacije vezane uz njega te da budu u kontaktu sa svojim školama. Također ističu kako je na prvom mjestu sigurnost učenika te da su škole tj. ravnatelji dužni obavijestiti učenike i roditelje o održavanju štrajka te i da u uvjetima štrajka također treba osigurati odgojno – obrazovni rad ili neki drugi rad za djecu koja su u školi.

“Naravno da tamo gdje su nastavnici i učitelji u štrajku ne može biti nastave, ali se o sigurnosti učenika treba voditi brige i to je važno” – istaknula je ministrica Blaženka Divjak.

Ravnatelji su dužni na web stranicama škole objaviti detaljnije upute za svoju školu, kao i kontakt na koji se učenici i roditelji mogu javiti s pitanjima. Provjerili smo jesu li to učinile samoborske škole. Za sada obavijesti nema na većini web stranicama, kako osnovnih tako i srednjih škola u Samoboru, s time da web stranice pojedinih osnovnih škola trenutno nisu u funkciji.

Od ravnatelja smo za sada uspjeli dobiti jedino Franju Bedeničića iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša koji nam je rekao da su učenici dužni doći u školu, a hoće li imati nastavu to će ovisiti o tome koji će nastavnici štrajkati, a to će se pak znati sutra. Dakle, ne dođu li učenici sutra u samoborsku
Gimnaziju moguće je da im izostanak neće biti opravdan.

Ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić nam je rekao kako će sve informacije objaviti na web stranicama škole, ali ta web stranica trenutno ne radi. Zbog prevelikoga broja posjeta, ne radi ni web od Osnovne škole Rude, iako je ravnateljica Kristina Halužan obavijest o uputama tijekom štrajka stavila. Obavijest glasi : U OŠ Rude sutra neće biti nastave. Viši razredi idu na izvanučioničku nastavu na Brijune. Ukoliko treba zbrinuti nekoga od učenika nižih razreda, mogu boraviti u školi od 8 do 11:30 sati – ističe ravnateljica OŠ Rude Kristina Halužan.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.