10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije

8. listopada 2019.
Komentari isključeni
643 Pregleda

10. Festival pčelarstva i 17. Ocjenjivanje meda Zagrebačke županije održat će se u dane vikenda, 12. i 13. listopada, na Trgu Stjepana Radića u Kravarskom.

Organizatori festivala su SAVEZ PČELARSKIH UDRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE i pčelarska udruge „Lijeska“ iz Kravarskog. Pokrovitelji manifestacije su Zagrebačka županija i općina Kravarsko. Institucionalni pokrovitelji su Hrvatski pčelarski savez, Hrvatsko apiterapijsko društvo.

Cilj organizacije festivala pčelarstva je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturno umjetničkog društva, dječjeg zbora, tamburaša, zbora umirovljenika i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine – pjesmama, plesovima i običajima našeg lijepog kraja.

Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestaciji će sudjelovati pčelarice i pčelari iz svih udruga članica županijskog saveza, obrtnici i drugi izlagači tradicijske baštine i starih zanata, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program festivala pčelarstva počinje u subotu 12.listopada u 10 sati kada će poslije pozdravnih govora biti podijeljena priznanja i proglašeni šampioni 17.Ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Ova manifestacija obuhvaća još nekoliko tematskih cjelina i to: – Apiterapijsko savjetovalište koje će u subotu trajati od 10 do 12 sati, a kroz koje će posjetitelji moći dobiti savjete kako koristiti pčelinje proizvode kroz cijelu godinu.

Održano će biti i stručno predavanje na temu- „Korištenje pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja“ koje će održati dr.sc.Gordana Hegić mag.ing., predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva, uz radionicu s degustacijom kako bi posjetitelje upoznali s vrstama meda s područja naše županije i drugim pčelinjim proizvodima naših pčelara.

U prostoru osnovne škole Slavko Kolar gdje će biti upriličena predavanja bit će i izložba likovnih radova koju će sa svojim nastavnicima izraditi učenici na temu “Pčelica i med“.

Uz kulturno-umjetnički program i izložbu i prodaju pčelinjih proizvoda, tu je još jedna atrakcija za posjetitelje – gastronomska kušaonica kroz koju će se u subotu pripremati lovački paprikaš s peludom i medom uz pomoć prijatelja iz lovačkog društva Vepar, te će gosti i posjetitelji imati priliku kušati ovaj specijalitet, a u nedjelju će se održati degustacija medenih kolača. Osim stručnog predavanja za potrošače održat će se i stručno predavanje za pčelare na temu „Tehnologija pčelarenja“ koje će održati pčelar, proizvođač matica i matične mliječi dipl.el. Antolčić Miroslav.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.