Zašto roditelji samoborskih srednjoškolaca mjesecima čekaju povrat novca za pokaze?

7. listopada 2019.
Komentari isključeni
1.456 Pregleda

Roditelji srednjoškolaca iz Samobora pitaju se zašto mjesecima moraju čekati na povrat novca za kupljene pokazne mjesečne markice koje sa 75% od ukupne cijene sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ostalih 25% od ukupne cijene pokaza sufinancira Grad Samobor, na način da sredstva uplaćuje direktno prijevoznicima, pa se za taj iznos cijena pokaza umanjuje. Sada kada su srednjoškolski pokazi poskupili za gotovo 100% roditelji sve teže nalaze novac za kupnju pokaza. Zašto roditelji samoborskih srednjoškolaca moraju kreditirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja te zašto moraju mjesecima čekati povrat novca pitali smo nadležene u resornom ministarstvu.

Evo što su nam odgovorili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja:

“U programu sufinanciranja, odnosno financiranja srednjoškolskog prijevoza, sudjeluje oko 65 000 učenika, za koje se obveze redovito podmiruju sukladno mjesečnim zahtjevima osnivača. Nažalost, učenici koji se prevoze Samoborčekom su jedini kojima Ministarstvo, zbog ranije uočenih nepravilnosti, ne sufinancira odnosno financira srednjoškolski prijevoz sukladno proceduri propisanoj Odlukom Vlade.

Kako bi svi učenici ostvarili svoje pravo, a u svrhu osiguranja namjenskog korištenja proračunskih sredstava, Ministarstvo je Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji izradilo uputu prema kojoj su isti dužni organizirati prikupljanje podataka (preslike računa i markica) svih učenika koji su platili puni iznos mjesečne učeničke karte, a na temelju kojih se obavljaju povrati sredstava.

Obračun i doznaka sredstava osnivačima obavlja se nakon što sami osnivači (Grad Zagreb i Zagrebačka županija), sa svojim školama operativno odrade sve što je potrebno za obračun u Ministarstvu. Na zahtjev samih osnivača, a radi lakše isplate, sredstva se obračunavaj svaka 2-3 mjeseca, ovisno o dinamici prikupljanja podataka od samih škola.

Povrat sredstava za učenike koji škole pohađaju na području Zagrebačke županije za mjesece svibanj i lipanj 2019. godine su izvršena, dok se za učenike koji pohađaju škole na području Grada Zagreba, podaci nalaze u drugoj obradi (prilikom prve obrade uočene su nepravilnosti te je Ministarstvo zatražilo dopunu dokumentacije) te se isplata očekuje slijedeći tjedan” – poručju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

S obzirom da su cijene srednjoškolskih pokaza u Samoboru porasle za gotovo 100% pitali smo hoće li roditelji dobiti povrat novca u iznosu od 75% od 300 kuna koliko su prije koštali pokazi ili od sadašnjih 535 kuna. Odgovorili su nam sljedeće:

“Što se tiče sufinanciranja novih cijena karata, Ministarstvo će sufinancirati 75% cijene karata koje su propisane cjenikom donesenim sukladno zakonskim propisima. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije resorno ministarstvo za promet te ukidanje linija, razlog i opravdanost izjednačavanja cijena nije u našoj nadležnosti” – kažu iz Ministarstva.

Na naš upit može li Ministarstvo novac namijenjen za pokaze srednjoškolaca plaćati na račun Grada Samobora, kad već ne plaća na račun prijevoznika, pa bi u tom slučaju Grad u cijelosti platio pokaze, a onda od Ministarstva čekao povrat novca, iz Ministarstva odgovaraju da to nije moguće jer su osnivači srednjih škola županije i Grad Zagreb, pa se sredstva za srednjoškolski prijevoz ne mogu doznačavati Gradu Samoboru.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.