Oživljena rudarska baština

7. listopada 2019.
Komentari isključeni
284 Pregleda

Dani europske baštine kod Rudnika Sveta Barbara u Rudama ponovno su jučer plijenili pažnju jer se puno toga što je pomalo i zaboravljeno, a vrlo je vrijedno, prikazalo i oživjelo. Organizator manifestacije, Kulturno-umjetničko društvo Oštrc, pripremilo je raznolik program za velike i male, koji se sastojao od rudničkog i rudarskog, gastronomskog, radioničkog i edukativnog dijela.

U Rudniku se moglo provjeriti kako je to biti rudar na jedan dan, djeca su u igraonici bila zaokupljena jesenskim plodovima, izrađivala su se i tradicionalna oglavlja i frizure, provjeravalo kaj su sve jeli stari rudari, gledalo kako se kuha rakija, a program je završio prezentacijom tradicionalnih sorti voćaka u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Rudarskom igraonicom za djecu Plavog bora.

Sve to vrijeme posjetitelji su uživali i u rudarskoj gastro ponudi te obilasku rudnika po promotivnoj cijeni od 20 kuna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.