Dan neovisnosti u Parku domovinske zahvalnosti

7. listopada 2019.
Komentari isključeni
654 Pregleda

-Dan neovisnosti dužni smo glasnije i više obilježavati negoli je to slučaj danas, onako kako to čine ugledne zemlje u svijetu, manifestirati druženja, sportske događaje, koncerte, okititi grad zastavama, dovesti djecu pred spomenik – rekla je jutros u Parku domovinske zahvalnosti predstavnica Koordinacije braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja, Đurđa Purić. Istaknula je da nam je potrebno jače jedinstvo hrvatskog naroda kao i podrška vlasti, bez podmetanja jednih drugima, ali uz jačanje prijateljstva s nama sličnim narodima od kojih očekujemo podršku i priznanja.

U Parku je, naime, uoči sutrašnjeg državnog praznika, organizirana svečanost odavanja počasti poginulim samoborskim i svetonedeljskim braniteljima iz Domovinskog rata, pa je kod spomenika poginulim braniteljima upriličeno polaganje vijenaca te paljenje svijeća. U tome su sudjelovali predstavnici Grada, roditelji poginulih branitelja, braniteljskih udruga, gradskih institucija i ustanova i političkih stranaka.

-Zahvaljujući našim braniteljima danas živimo u miru – rekla je još Đurđa Purić i dodala: Nadajmo se da ćemo doživjeti dan kad se bude našlo onih 1800 nestalih, koji čekaju blagoslov i ispraćaj dostojan čovjeka kao i da se završi razminiravanje posijanih mina.

Uime Grada Samobora govorio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec podsjetivši da je na današnji dan 1991. godine, nakon neuspješnih trodnevnih pregovora, oslobođena bivša samoborska kasarna, kao i na to da su na taj dan agresorski avioni, granatirajući Banske dvore u pokušaju atentata na tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, nastojali spriječiti hrvatsku neovisnost. Samo dan poslije tog zločinačkog čina – rekao je Stanec – u podrumskim prostorijama Inine zgrade u Zagrebu, Hrvatski sabor je donio povijesnu odluku o raskidanju svih odnosa s nekadašnjom državom i proglasio hrvatsku neovisnost.

-Ovo je mjesto ponosa svih Samoboraca i prisjećanja na zasluge naših branitelja za hrvatsku slobodu, pogotovo onih čija su imena uklesana u spomenik u Parku domovinske zahvalnosti, a mi ih s tugom i boli nosimo u svojim srcima kako bi vječno živjeli s nama – naglasio je Željko Stanec. O tome je govorio i samoborski kapelan, velečasni Kristijan Tušek, predvodeći molitvu za duše pokojnih i preminulih hrvatskih branitelja iz našeg kraja.

Svečanost je uveličala Samoborska narodna garda.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.