Camerata Bern i udaraljkaši zaključili 44. Samoborsku glazbenu jesen

7. listopada 2019.
Komentari isključeni
602 Pregleda

Nakon 10 dana uživanja u glazbi, 44. Samoborska glazbena jesen stigla je do kraja. Završna večer festivala sinoć je pripala udaraljkašu Filipu Merčepu i njegovim prijateljima – udaraljkašima Renatu Palatinušu i Gregoru Hrovatu te mladoj pijanistici Elizabeti Adžagi. Posljednji tonovi ovogodišnje 44. Samoborske glazbene jeseni izvedeni su u župnoj crkvi svete Anastazije, a udaraljkaši su još jedanput pokazali kako ovaj festival njeguje raznolikost izričaja, senzibilnosti, dinamike, umjetničke slobode i energije. Ovim nastupom oživio je i duh Marimba Weeka, koji je 10 godina bio sastavni dio Samoborske glazbene jeseni, a od prošle godine djeluje kao samostalni festival.

Večer je počela obradom za marimbu 1. suite za violončelo u G-duru, BWV 1007 Johanna Sebastiana Bacha, a potom je slijedila autorska skladba Filipa Merčepa TransPiece FINAL1.2 za vibrafon i uživo kontroliranu elektroniku, slobodna improvizacija uz računalni program koji reagira na određene parametre koje izvođač koristi u svojoj improvizaciji. U nastavku slijedile su klasičnije udaraljkaške skladbe – Passacaglia za marimbu i vibrafon Anne Ignatowicz-Glinska te Koncert za Ivanu, u obradi za klavir, dva udaraljkaša i solo marimbu Igora Kuljerića. Niti ovaj put publika nije štedjela dlanove pa je Filip Merčep izveo skladbu Astora Piazzolle.

I tako je podvučena crta na ovogodišnju 44. Samoborsku glazbenu jesen koja će ostati zapamćena po gostovanjima vrhunskih glazbenika i njihovom majstorstvu i genijalnosti. Izdvojit ćemo svjetski poznati komorni orkestar Camerata Bern iz Švicarske koji je, na neki način, zaključio nisku sjajnih koncerata vrhunskih glazbenika tijekom 44. Samoborske glazbene jeseni. Na ovom koncertu pridružila im se mlada korejsko-australska violinistica Suyeon Kang te su svima priuštili izvanserijsko muziciranje.

U 10 dana trajanja festivala ukupno je izvedeno 50 skladbi hrvatski i inozemnih skladatelja, uz dijelove arija iz opere Seviljski brijač. Nastupilo je gotovo 130 glazbenika, što solista i članova sastava, a što članova orkestara, a na festivalu su odsvirali ukupno više od 16 sati glazbe.

Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala, a njeno održavanje potpomažu pokrovitelji i sponzori.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Pokrovitelj Nagrade Ferdo Livadić je Erste banka, a Nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.