Žumberački motivi na platnu samoborskih likovnjaka

3. listopada 2019.
Komentari isključeni
936 Pregleda

U Gradskoj knjižnici Samobor sinoć je otvorena izložba slikarskih i kiparskih uradaka s ovogodišnje Žumberačke likovne kolonije članova Likovnog odjela Matice hrvatske Samobor. U Grabru je ove godine djelovalo njih 12-ero, punih volje i poleta da na platna prenesu svoje oduševljenje prelijepim žumberačkim pejsažima. Koliko su u tome, radeći u akriliku te s ugljenom, olovkom i laticama, uspjele slikarice Tatjana Antolin, Vlatka Bošnjak, Maja Cipek, Đurđica Debogović, Grozdana Korpar, Vlasta Mažuranić, Nevenka Miklenić, Zdenka Resar, Maja Šmit, Snježana Zakanj Radovanić i kipari Vlado Gvozdanović i Franjo Jurčin, može se provjeriti u interijeru Odjela za odrasle samoborske knjižnice.

O radu kolonije na otvorenju su govorili voditeljica Likovnog odjela Snježana Zakanj Radovanić i domaćin kolonistima, stojdraški župnik Milan Vranešić, a sve je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić.

Snježana Zakanj Radovanić je rekla da je ove godine bio naglasak i na narodnoj nošnji koja se prenosila na slikarsko platno. Milan Vranešić je s ponosom istaknuo da kolonija traje 21 godinu i da je to plemenito druženje i prijateljevanje kojim su povezani kultura, ekologija i religija, No, prema svom običaju, rekao je da će ubuduće biti još ljepše kad se do Grabra bude moglo boljom cestom, po novom asfaltu, čime je uputio kritiku Gradu zbog lošeg održavanja žumberačkih prometnica. Svima je poželio pomlađivanje, odnosno usključivanje novih mladih ljudi u ovaj program. Miran Šoić je čestitao umjetnicima na ustrajnosti i umješnosti u radu te izrazio nadu u to da će i cesta doći na red za popravak.

U popratnom programu sudjelovali su pjesnici samoborske Matice Vlasta Mažuranić, Anastazija Noršić, Nada Brglez i Danica Telišman te glazbeni duo MaLa, Maja Cipek i Lada Lokmer.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.