Opera s notom humora

3. listopada 2019.
Komentari isključeni
758 Pregleda

U drugu polovicu festivala 44. Samoborska glazbena jesen zakoračila je sinoć s notom veselja i humora koje je donijelo Hrvatsko narodno kazalište Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke svojim uprizorenjem poznatog djela Gioacchina Rossinija Seviljski brijač. U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor gledatelji su mogli uživati u ovoj komičnoj operi u dva čina prema ideji, adaptaciji i režiji nacionalnog prvaka riječke opere Giorgija Suriana. On je ovu jednu od najpopularnijih opera obojao komičnim pristupom s namjerom da je približi publici koja nije redovit posjetitelj opera, a osobito želeći je približiti mlađoj generaciji. Postavivši Seviljskog brijača u dva čina, Surian je sačuvao njegove prepoznatljive elemente, a publika mu je i u Samoboru brojnošću i velikim pljeskom odobrila taj pristup.

U samoborskoj izvedbi Figaro je bio bariton Ivan Šimatović, Rosina mezzosopranistica Iva Krušić, grof Almaviva / Lindoro tenor Stefano Surian, doktor Bartolo bas-bariton Dario Bercich, don Basilio bas-bariton Giorgio Surian, Berta sopranistica Nina Franulović, dok je u klavirskoj pratnji bila Lana Bradić.

Samoborska glazbena jesen nastavlja se danas koncertom u župnoj ckrvi svete Anastazije. S početkom u 20 sati tamo će, u povodu 100 godina djelovanja, nastupiti Zagrebački kvartet, koji čine Martin Krpan (violina), Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo). Njihov gost je gitaristički virtuoz, Petrit Çeku. Na repertoaru su djela Ružđaka, Boccherinija i Griega.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.