Večeras završnica natjecanja mladih glazbenika

1. listopada 2019.
Komentari isključeni
577 Pregleda

Druge večeri 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koje se održava tijekom 44. Samoborske glazbene jeseni, predstavilo se troje natjecatelja. U Galeriji Prica svoje su recitale jučer izveli pijanist Ivan Galić, harmonikaš Đorđe Vasiljević i violončelistica Sara Novoselić.

Pijanist Ivan Galić u svoj program uvrstio je Sonatu u B-duru, KV 570 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Tri klavirska komada, D. 946 Franza Schuberta, Nokturno u h-molu, op. 38 Blagoja Berse i Sonatu op. 68 u F-duru Aleksandra Skrjabina. Harmonikaš Đorđe Vasiljević uz moderaciju se odlučio predstaviti izvedbom skladbi Elusive Dialogues Conrada del Rosarija, Sonata u f-molu K 519 Domenica Scarlattija, Wood Spirit Staffana Mossenmarka, Ples Barunice Frane Paraća (arr. Đorđe Vasiljević), Cadencias Jesusa Torresa te Ševa Mihaela Glinke / Milija Balakirieva (arr. Đorđe Vasiljević). Violončelistica Sara Novoselić u svojem recitalu izvela je (uz glasovirsku pratnju Domagoja Guščića) Sonatu za violončelo i klavir Ive Mačeka, Polonaise Brilliante za violončelo i klavir, op. 3 Frederica Chopina (arr. Leonard Rose) te Une Larme, tema i varijacije Gioacchina Rossinija.

Nakon dvije natjecateljske večeri, danas slijedi Večer pobjednika kada će Prosudbene komisija u kojoj su Srećko Bradić, Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Danijel Detoni i Branko Mihanović, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor, od 20 sati objaviti ime pobjednika natjecanja. Organizator je i ove je godine osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripast će novčana nagrada u brutto iznosu od 15.000 kuna, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival svetog Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova skladba za pobjednika natjecanja koju će prema narudžbi Festivala napisati Silvio Foretić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020. godine. Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, uz novčanu nagradu u brutto iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020. godine.

Večeras će se također praizvesti pobjednička skladba 8. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note. Skladbu “Psi” napisao je mladi japanski skladatelj Wataru Mukai. U nastavku večeri, uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša, nastupit će prošlogodišnja pobjednica Natjecanja Ferdo Livadić, violončelistica Katarina Kutnar, a na programu je praizvedba skladbe Kutnarijada za violinu i Cantus Ansambl skladatelja Davora Bobića, posebno pisana za pobjednicu natjecanja, a potom i Koncert za violinu i orkestar Albana Berga.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.