Otkrivanje neotkrivenog

30. rujna 2019.
Komentari isključeni
571 Pregleda

Zaljubljenici u fotografiju i prirodu uživali su porošli vikend u otkrivanju neotkrivenih ljepota čudesne šume Žutice na 7. foto safariju. Mnoštvo zanimljivih kadrova prirode, različite vrste gljiva, staništa dabra i jazavca, i slično oduševilo je 50-ak entuzijasta koji su neumorno “klikali”. A tko je bio najuspješniji saznat će se nakon završetka foto natječaja i izbora najboljih fotografija s ovogodišnjeg foto safarija.

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od 6 kilometara, pratila je prirodni tok Lonje kroz šumu Žuticu od Carovog boka preko Žutog brijega do lugarnice Pleso, koja povezuje mnoga zanimljiva staništa bogate flore i faune kao što je grad lisica, stoljetno stanište nizinske bukve (koja je rijetkost u Žutici), naselje dabrova… Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja.

U šumi Žutici pronalazimo vrlo velik broj različitih staništa. Zbog tog iznimnog bogatstva biljnoga i životinjskoga svijeta Žutica je dio Europske ekološke mreže Natura 2000. Žutica je druga najveća nizinska šuma u Hrvatskoj i prva prirodna retencija rijeke Save nizvodno od Zagreba. Osim nepreglednih močvara za Žuticu je karakteristična šuma pravih zelenih divova hrasta lužnjaka u čijoj sjeni raste grm velike žutilovke po kojem je šuma, najvjerojatnije, i dobila ime. Na rubu šume, izvan hlada ogromnih hrastovih krošanja, nalazi se jedno od najdinamičnijih, ali nažalost i najugroženijih staništa ‒ to su poplavni pašnjaci šume Žutice. U šumi Žutici pronađena je i četvrtina od ukupnoga broja vrsta vodozemaca i gmazova koji žive u Hrvatskoj.

Ovogodišnji 7. foto safari “Čudesna šuma Žutica” organizirali su planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i portal Volim Ivanić u suradnji s Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Šumarijom Novoselec, Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada, Gradom Ivanić-Gradom i Vatrogasnom zajednicom Grada Ivanić-Grada.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.