Najnovije
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)
Slavimo Dan hrvatske pobjede… (5. kolovoza 2020. 10:04)
Priča o aktualnim gradskim gradilištima (4. kolovoza 2020. 16:36)
Spomen na dan ponosa i slave (4. kolovoza 2020. 10:56)
Zamjenski termin odvoza komunalnog otpada (4. kolovoza 2020. 08:38)
Poginuo pješak na “betonki” (3. kolovoza 2020. 14:29)

Glazbeni virtuozi otvorili 44. Samoborsku glazbenu jesen

28. rujna 2019.
Komentari isključeni
647 Pregleda

Ideja okupljanja festivalskog ansambla sačinjenog od vrhunskih hrvatskih i inozemnih glazbenika rasla je na Samoborskoj glazbenoj jeseni iz godine u godinu, a na ovogodišnjem izdanju tom festivalskom „dreamteamu“ pripala je čast otvoriti 44. izdanje.

U samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije 27. rujna okupljene su svojim istančanim muziciranjem oduševili sada već stalni gosti Glazbene jeseni: Borivoj Martinić-Jerčić, Gernot Suessmuth, Aleksandar Milošev, Jelena Očić, Ivan Nestić i Jose Gallardo.

Prva skladba bio je Rahmanjinov Elegični trio br. 1 u g-molu u nadahnutoj izvedbi Gernota Suessmutha, Josea Gallarda i Jelene Očić, a zbog bolesti sopranistice Marte Schwaiger umjesto najavljenog Šostakoviča, Jelena Očić i Gernot Suessmuth izveli su Duo zna violinu i violončelo, op. 7 mađarskog skladatelja Zoltana Kodalyja. Uslijedilo je veliko finale kada je festivalski ansambl ugođaju toplih boja jeseni pridonio sviranjem Velikog seksteta za klavir, gudački kvartet i kontrabas u Es-duru Mihaela Glinke, uz dugotrajno odobravanje publike po završetku.

U uvodnom dijelu večeri nazočne je pozdravio umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jesni Srećko Bradić rekavši da se 44 godine kontinuiteta čine kao velika i hvalevrijedna brojka te da su svih tih godina imali zadovoljstvo upoznati nebrojene hrvatske i strane umjetnike. Festival je službeno otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknuvši da je umjetničko partnerstvo svojevrsni zaštitni znak festivala.

– Ministarstvo kulture osigurava podršku festivalu koji kontinuirano promovira stvaralaštvo svoga vremena i mnoge klasične partiture, koji cijeni i potiče mlade glazbenike u afirmaciji, ne samo njihovih solističkih potencijala, nego i onih u specifičnoj disciplini komornog muziciranja te koji njeguje tako važan kulturni aspekt međunarodne suradnje – zaključila je Hraste Sočo.

Uz pomoćnicu ministrice kulture, otvorenju su nazočili predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić kao i predstavnici diplomatskog zbora te ostali uzvanici.

Samoborska glazbena jesen potrajat će do 6. listopada, a jednako uzbudljiv bit će i drugi festivalski dan kada će skladbe Dvořáka i Schuberta izvesti Aleksandar Ivić, Borivoj Martinić-Jerčić, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak.

Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala, a njeno održavanje potpomažu pokrovitelji i sponzori.

Ulaznice za koncerte 44. Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr. Sve informacije o festivalu dostupne su na www.samobor-festival.com.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.