Više novca za školske energente

25. rujna 2019.
Komentari isključeni
518 Pregleda

Skupština Zagrebačke županije donijela je danas rebalans proračuna za 2019. godinu koji iznosi nešto manje od 803 milijuna kuna i manji je za 1,5 posto u odnosnu na proračun donesen krajem prošle godine. Za 6,61 posto je manji i izvorni proračun koji sada iznosi 384 milijuna kuna. Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranje novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima te usklađivanja EU projekata s rezultatima natječaja i očekivanim tijekom radova.

-Do smanjenja iznosa dolazi u prvom redu zato što projekti energetske obnove škola, ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna, koji se sufinanciraju europskim sredstvima, neće biti u cijelosti realizirani u ovoj već u idućoj godini, budući da tek sada počinju s projektiranjem – objasnio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. -Kao što smo ove pozicije smanjili, morali smo poziciju za energente škola povećati za dodatnih 3,3 milijuna kuna zbog porasta cijene električne energije – rekao je Kožić.

Donošenju rebalansa prethodilo je izglasavanje polugodišnjeg izvješća o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2019. godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 368 milijuna kuna čime su ispunjeni na razini od 45,28 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici ove godine iznose 284 milijuna kuna. U istom razdoblju u izvornom proračunu prihodovalo se 190 milijuna kuna tj. 46,26 posto od plana, a potrošeno je 130 milijuna kuna. Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine.

Zagrebačka županija osigurat će dodatnih 12 milijuna kuna za nastavak radova na Razvojnom projektu “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima” – potvrđeno je na Skupštini. Radovi na dogradnji ovog jedinstvenog lječilišta počeli su krajem 2017. godine, a spomenuta sredstva su potrebna kako bi se projekt dovršio. Investicija je vrijedna 63 milijuna kuna, a podrazumijeva gradnju vanjskog i triju unutarnjih bazena, teretane, dvorane za fitness, polivalentne dvorana sa 190 sjedećih mjesta, kuhinje i bolničkog restorana. Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom te je jedan od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu.

Park oko dvorca Lužnica u Zaprešiću postat će zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture, a kako bi se to i dogodilo, Županijska skupština potvrdila je izjavom da će osigurati sredstva za postupak proglašenja i upravljanje Parkom. Na sjednici je doneseno više zaključaka o davanju suglasnosti na zakup poslovnih prostora u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Na početku sjednice prisegnula je nova članica Skupštine, Goranka Dorotić (Stranka Ivana Pernara – SIP) koja je aktivirala svoj mandat, čime je njezina dosadašnja zamjenica Petra Prugovečki (Živi zid) prestala obnašati dužnost članice Županijske skupštine.

Na aktualnom satu najviše vijećničkih pitanja bilo je iz sfere školstva. Vijećnike je zanimalo jesu li svi učenici na području županije dobili besplatne udžbenike i radne materijale, je li u planu gradnja nove osnovne škole u Dugom Selu, što je Županija poduzela po pitanju prijave na natječaj za realizaciju Centra kompetentnosti, kada će početi obnova Područne škole Rakov Potok, koliko je pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju odobreno za škole kojima je osnivač Županija, postoji li mogućnost da članovi školskih odbora dobivaju naknadu za održanu sjednicu te koliko se gradi predškolskih objekata na području Županije.

Vijećnike je interesiralo i što Županija poduzima po pitanju pčelarske i peradarske proizvodnje te potencijalne epidemije afričke svinjske kuge.

Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na turističke pokazatelje i planove za novu turističku sezonu, uređenje biciklističkih staza, donaciju automobila društvima Crvenog križa u svrhu potpore projektu Zaželi, iznos sredstava koje Županija koristi od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sufinanciranje svojih projekata te realizaciju Centra za gospodarenje otpadom. (fotografije preuzete s www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.