Najnovije
Zbor građana u Rakovom Potoku (23. siječnja 2020. 12:25)
“Risovi” poraženi u Omišu (23. siječnja 2020. 11:04)
Vincekovo na Ponikvi (22. siječnja 2020. 19:15)
Samobor je lepi varoš – Domaslovec (22. siječnja 2020. 17:12)
Top poduzetnik- upoznavanje i umrežavanje (22. siječnja 2020. 16:12)
Traži se zbog krađe (22. siječnja 2020. 15:57)

Hodočašće u Stražeman i Požegu

23. rujna 2019.
Komentari isključeni
503 Pregleda

U nedjelju, 22. rujna 2019. godine udruga Ekosspiritus i Društvo sv. Izidora Seljaka iz Samobora, održali su program Lijepa li si… u Slavoniji: Stražemanu i Požegi. Veći broj članova svih generacija sudjelovao je u ovom programu u kojem su dosad obišli lijepa mjesta u Hrvatskoj i istraživali izvornu duhovnost koju su namrli naši stari, redovničke zajednice i laičke udruge vjernika.

U mirno slavonsko mjesto Stražeman ,članovi navedenih udruga hodočastiti su u crkvu koja je poznata po reljefu hrvatskih svetaca, blaženika i znamenitih ljudi hrvatske povijesti među kojima se ističe blaženi Alojzije Stepinac. Hodočasnici su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje su i Slavonci i Prigorci učinili svečanijim obukavši svoje narodne nošnje. U svečanom prinosu darova na oltar je stavljen kruh, vino, nova alba – ručni rad žena iz Društva svetog Izidora Seljaka, Stanke i Ljiljane i knjiga „Narodne nošnja župe Samobor“. U crkvi se nalazi, rijedak u Hrvatskoj, oltar posvećen sv. Izidoru Seljaku pred kojim su hodočasnici iskazali svoje štovanje svecu kojeg štuju u Samoboru i uputili Bogu molitve za sve svoje potrebe.. Nakon mise župljani su priredili obilan ručak za goste, a pozvali su i tamburaše, tako da je bilo i pjesme i plesa…

Prilikom posjeta crkvi i župnoj zajednici u Stražemanu članovi udruge sreli su župnika vlč. Roberta Mokrog, jednog od osnivača udruge Ekosspiritus i aktualnog duhovnika. Tom prigodom zahvalili su mu na svakom dobročinstvu koje čini za rast udruge Ekosspiritus.

Hodočasnici su zastali u Požegi, razgledali centar grada, crkvu sv. Lovre i katedralu svete Terezije Avilske.

Katarina Pučar

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.