Radionica izrade kraluša u Samoborskom muzeju

20. rujna 2019.
Komentari isključeni
535 Pregleda

U Samoborskom muzeju počela je četverodnevna radionica izrade tradicionalnog samoborskog kraluša, nakita koji je nekad označavao starosnu dob žene, njen bračni, društveni, a ponekad i ekonomski status.

Radionicu izrade kraluša od 2000. godine vodi etnologinja Lela Ročenović i ovo je 37 radionica u nizu, a kraluš u Samobor dolaze naučiti raditi ne samo Samoborke već i žene iz drugih krajeva Hrvatske. Time se čuva samoborska tradicija izrade nakita koji je vrijedan dio kulturne baštine Samobora i okolice.

Samoborski kraluš dio je i autohtone samoborske nošnje, a skromnija varijanta tog nakita je košic. Izrada kraluša iziskuje puno strpljenja i vremena, jer za jedan kraluš potrebno je i do 6000 perlica koje se satima nižu na najlonski konac.

Radionice izrade kraluša u Samoborskom muzeju održavaju se dva puta godišnje, u travnju i rujnu, a želite li se predbilježiti za iduću radionicu javite se etnologinji Leli Ročenović na broj telefona 3013 814 ili u Samoborski muzej na broj 3361 – 014 .

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.