Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Obilježena 28. godišnjica mobilizacije 151. brigade Hrvatske vojske

18. rujna 2019.
Komentari isključeni
938 Pregleda

Udruga branitelja 151. samoborske brigade danas je u Parku domovinske zahvalnosti obilježila 28. godišnjicu mobilizacije 151. brigade Hrvatske vojske.

U znak sjećanja na poginule heroje Domovinskog rata vijence su položili i svijeće zapalili kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i pročelnik Juro Horvat, zamjenik predsjednika svetonedeljskog Gradskog vijeća, Gabrijel Deak, zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić, umirovljeni generali Rudi Stipčić i pukovnik Adolf Paar te članovi obitelji, suborci i prijatelji poginulih branitelja.

Sve prisutne pozdravio je Franjo Horvat iz Udruge 151. Samoborske brigade te je pročitao imena 62 poginula branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje, od kojih su 22-dvojica bili pripadnici 151. samoborske brigade.

Prigodni govor održao je predsjednik Udruge 151. Samboorske brigade, Rudolf Jedvaj koji se prisjetio početka ratnog puta 151. Samoborske brigade rekavši kako moramo biti ponosni na branitelje koji su se 18. rujna 1991. među prvima u Zagrebu i okolici dignuli na noge i krenuli protiv okupatora. “Uspjeli smo zahvaljujući našim zapovjednicima i junačkom srcu obraniti Domovinu, a ovaj zid pored kojeg stojimo, koji mnogi nazivaju zid boli, jer su u njega uklesana imena poginulih branitelja, je zid ponosa. “Temelj Hrvatske je Domovinski rat i tako će biti zauvijek. Moramo biti ponosni na naše branitelje koji su živote dali za Hrvatsku” – rekao je Rudolf Jedvaj te se prisjetio 18. rujna 1991. kada su Samoborci ostavili sve i krenuli na prvu bojišnicu i to nenaoružani, u trapericama i tenisicama. “Imali smo veliko hrvatsko srce, hvala braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje, mladost, hvala njihovim obiteljima” – rekao je Rudolf Jedvaj te zahvalio i gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji, kao i svima ostalima koji čuvaju sjećanje na hrvatske branitelje.

Sve prisutne u ime samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka pozdravio je prvi ratni zapovjednik 151. brigade, pukovnik u mirovini Adolf Paar. Pohvalio je rad Udruge 151. Samoborske brigade jer se trudi na mlade prenijeti istinu o Domovinskom ratu, pa, se između ostaloga svake godine brojnim školarcima održava sat povijesti na spomen području “Trokut – Novska”. Adolf Paar je naglasio i kako Grad Samobor prati svaku inicijativu članova Udruge 151. Samoborske brigade, pa će nakon otkrivanja spomenika branitelju u Cerju uskoro biti podignut spomenik trojici branitelja u Bregani. Adolf Paar čestitao je članovima Udruge, Dan 151. Samoborske brigade i obljetnicu mobilizacije uz želju da i dalje nastave uspješno i uporno raditi.

Prigodnu molitvu vodio je velečasni kapelan Kristijan Tušek, a svečanosti je prisustvovao i novi samoborski župnik Ivica Cik.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.