Žumberački krumpir – tradicija i kvaliteta

17. rujna 2019.
Komentari isključeni
350 Pregleda

Na 750 metara nadmorske visine, na čistom planinskom zraku, organiziran je u subotu prvi Dan žumberačkog krumpira. Mjesni odbor Budinjak i Agro Žumberak, uz pomoć mještana i podršku Grada Samobora, ovom su manifestacijom htjeli skrenuti pozornost na tradiciju i kvalitetu ovog kraja i lokalno bogatstvo, a glavni je naglasak stavljen na potrebu za očuvanjem proizvodnje žumberačkog krumpira.

Grad Samobor već niz godina subvencionira nabavu sjemenskog krumpira na području Žumberačkog i Samoborskog gorja, a ova manifestacija tek je jedan od pokazatelja opravdanosti i nužnosti očuvanja tradicije, ali i kvalitete proizvoda. Samoborski gljivari iz udruge Sunčanica, koji su na istom mjestu istovremeno organizirali svoju gljivarijadu, prozvali su taj krumpir “žumberačkim tartufom”.

Svi okupljeni besplatno su mogli kušati žumberački krumpir spremljen na različite načine, kao krumpir na žaru, pole i krumpir ispod peke, a kući su ponijeli lijepe dojmove sa željom da se druže i dogodine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.