Najnovije
Petero novozaraženih u Samoboru (15. kolovoza 2020. 11:30)
Zatvorena cesta Gabrovica – Koretići (15. kolovoza 2020. 10:44)
Isključenja struje 17. i 18. kolovoza (15. kolovoza 2020. 07:57)
Samobor osvojio Kup NSS (14. kolovoza 2020. 14:50)
Proslava Velike Gospe uz mjere opreza (14. kolovoza 2020. 14:31)
U Samoboru jedan oboljeli više (14. kolovoza 2020. 14:20)
Kožić i Zurovec o gradnji škole u Strmcu (14. kolovoza 2020. 14:16)
Starčevićeva pri kraju (14. kolovoza 2020. 14:13)
Novi asfalt u Podvrhu (14. kolovoza 2020. 14:10)

Žumberački krumpir – tradicija i kvaliteta

17. rujna 2019.
Komentari isključeni
564 Pregleda

Na 750 metara nadmorske visine, na čistom planinskom zraku, organiziran je u subotu prvi Dan žumberačkog krumpira. Mjesni odbor Budinjak i Agro Žumberak, uz pomoć mještana i podršku Grada Samobora, ovom su manifestacijom htjeli skrenuti pozornost na tradiciju i kvalitetu ovog kraja i lokalno bogatstvo, a glavni je naglasak stavljen na potrebu za očuvanjem proizvodnje žumberačkog krumpira.

Grad Samobor već niz godina subvencionira nabavu sjemenskog krumpira na području Žumberačkog i Samoborskog gorja, a ova manifestacija tek je jedan od pokazatelja opravdanosti i nužnosti očuvanja tradicije, ali i kvalitete proizvoda. Samoborski gljivari iz udruge Sunčanica, koji su na istom mjestu istovremeno organizirali svoju gljivarijadu, prozvali su taj krumpir “žumberačkim tartufom”.

Svi okupljeni besplatno su mogli kušati žumberački krumpir spremljen na različite načine, kao krumpir na žaru, pole i krumpir ispod peke, a kući su ponijeli lijepe dojmove sa željom da se druže i dogodine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.