Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Prizivanje Marije Dukić najbolja kratka priča natječaja Gradske knjižnice Samobor

13. rujna 2019.
Komentari isključeni
640 Pregleda

Marija Dukić pobjednica je ovogodišnjeg natječaja za najbolju kratku priču Gradske knjižnice Samobor. Njezina priča naslova “Prizivanje” najviše je oduševila tročlani žiri u sastavu Korana Serdarević, Suzana Matić i Draženka Robotić koje su pročitale 163 kratke priče pristigle na natječaj i probrale 20 u uži izbor pa potom među njima potražile najbolje.
Kako je pojasnila Draženka Robotić, prva nagrada je novčano dopunjena s 500 franaka vrijednom i nenadanom donacijom koju je osigurala Dragica Rajčić Holzner, hrvatska književnica sa švicarskom adresom.
Druga nagrada pripala je Davoru Mandiću za priču “Putovanje”, treća Sonji Kušec za priču “Stanari”, a sinoć je u Odjelu za odrasle proglašena i najbolja kratka priča u kategoriji Kvaka 23 koja je bila namijenjena lokalnim spisateljima, “Kiša” Domagoja Kneževića.

Izabranih 20 kratkih priča objavljeno je u pratećoj zbirci, a Renata Sabljak pročitala je sinoć okupljenima u Gradskoj knjižnici nagrađene priče, među kojima i pobjedničku Marije Dukić.
Zanimljivo, ova splitska autorica slavila je na natječaju Gradske knjižnice Samobor i prošle godine, a kako je pojasnila Korana Serdarević, ove godine oduševila je dojmom kompletnog autora:
– Glas kojim se Dukić javlja u ovoj kratkoj priči je visoko literarani, stilski savršen i izrazito autentičan. Imala sam osjećaj gotovog autora i kako je priča odmicala tako sam dobivala potvrde da je sve u toj priči posloženo, kompozicijski, strukturno, fabularno, iznenađnje je na pravom mjestu, priča zaista nema mane pa se nadam da će ova nagrada poslužiti autorici kao polog za buduću zbirku kojoj se jako veselim – rekla je Serdarević.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Jan Tominić, Lovro Pajić i Tom Štrbac, a u izlozima knjižnice postavljene su slike nastale dan ranije tijekom likovnog iščitavanja kratkih priča, dok su 7. Dani kratkopričaša završeni petkovnom radionicom za srednjoškolce koju je vodio Ivan Tibor Grujić. (Kruno Solenički)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.