Duh olimpizma u Samoboru

13. rujna 2019.
Komentari isključeni
880 Pregleda

Duh sportskog olimpizma bio je danas prisutan na vanjskim sportskim terenima Osnovne škole Bogumila Tonija jer se obilježavao Hrvatski olimpijski dan, a Samobor je bio nositelj te obilježbe za cijelu Zagrebačku županiju. Manifestaciju je organizirao Samoborski športski savez u suradnji sa Zajednicom športskih udruga i saveza Zagrebačke županije i okupio brojne samoborske sportaše koji su se mnoštvu školaraca, polaznika drugih razreda osnovnih škola i svim zainteresiranim građanima predstavili u 14 disciplina za što se pobrinulo 16 naših klubova. Tako su se svi okupljeni mogli upoznati bar s dijelom sportova kojima se djeca i građani u Samoboru i inače bave. To su bili rukomet, karate, gimnastika, nogomet, košarka, šah, judo, stolni tenis, tenis, sportski ples, streličarstvo, biciklizam, atletika i odbojka. Vrijedan je spomena i podatak da je ovaj sportsko-edukativni projekt održan uz školu čije je Školsko sportsko društvo “Bogumilac” najbolje u Hrvatskoj.

Na početku je sve, uz voditelja programa Mislava Maroevića, pozdravio samoborski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, i sam dugogodišnji sportaš i sportski djelatnik, a uz njega su bili i tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek i tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Mario Makarun te većina ravnatelja samoborskih osnovnih škola.

Juro Horvat je podsjetio da je ovu priredbu potaknuo Hrvatski olimpijski odbor ne bi li mladi vidjeli s čim sve raspolaže grad Samobor i gdje se i kako mogu uključiti u sportske aktivnosti. -Cilj manifestacije je i promicanje fair-playa i svih drugih vrijednosti koje se promiču sportom – istaknuo je Horvat dodajući kako se nada da će i iz ove manifestacije izniknuti pojedinci koji će jednoga dana biti perjanice samoborskog i hrvatskog sporta. Ujedno se prisjetio samoborskih olimpijaca, prvog, iz 1936. godine, gimnastičara Berića koji se natjecao u Berlinu, zatim zlatnog rukometnog olimpijca iz Atlante 1996. godine Vladimira Šujstera i skijaša Nike Fleiss i Ivana Olivarija, koji su čak dvaput nastupali na Olimpijskim igrama. Sada su one pred karatašicom Anom Lenard koja se priprema za Tokio 2020.

Marijana Radek je naglasila da je u Samoboru zastupljeno 35 sportskih grana što svima pruža širok opus izbora za bavljenje sportom ili rekreacijom. Uz djecu je pozvala i roditelje da svojim mališanima približe prednosti bavljenja sportom i budu im partneri u tome te tako pripomognu sportskim djelatnicima u provedbi ovakvih akltivnosti. -Promocija olimpizma, sporta i zdravog života nastavit će se ovaj mjesec još nizom aktivnosti, a posebno u Europskom tjednu sporta potkraj rujna kada će mnoge udruge organizirati besplatne aktivnosti za sve koji se žele baviti sportom – rekla je Marijana Radek. Bit će i izložbi, filmskih projekcija, stručnih predavanja za trenere i tako dalje, a predškolcima i najmlađim školarcima podijelit će se brošure “Postani sportaš”, tiskane u dvije tisuće primjeraka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.