Školama opet odjekuju dječji glasovi

9. rujna 2019.
Komentari isključeni
755 Pregleda

Danas je počela nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

U samoborske osnovne škole ove je školske godine krenuti 360 prvašića, što je troje više nego lani. Svih 5 samoborskih osnovnih škola ukupno će pohađati 3037 učenika u 155 razrednih odjeljenja i svi oni će i ove godine dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice. Udžbenike su kupili Grad Samobor i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dok su Zagrebačka županija i Grad Samobor osigurali sredstva za kupnju radnih bilježnica i dodatnih nastavnih pomagala.

Danas, prvog dana nove nastavne godine, prvašiće u samoborskim osnovnim školama posjetili su i uspjeh im u školovanju poželjeli predstavnici Grada Samobora, koji su za njih pripremili i progodne darove. U Osnovnoj školi Bogumila Tonija s njima se družio predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić, koji je obišao i prvašiće u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem. U Osnovnoj školi Samobor bio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, a u Rudama pročelnik Juro Horvat, dok je susret s prvašićima u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani imao viši savjetnik za školstvo u gradskoj upravi, Marijan Kižlin.

Pozdravljajući djecu i roditelje u Osnovnoj školi Samobor, Željko Stanec je rekao da već drugu godinu uzastopce dolazi u ovu školu u koju je grad zadnjih godina ponajviše uložio, najprije u novous portsku dvoranu, pa u regulaciju prometa radi sugurnosti djece, a sada ulaže i u novu školsku kuhinju i blagovaonicu te upravne prostorije. -Nadam se da će vam ova škola prirasti srcu i da ćete u njoj steći puno novih spoznaja jer bez svega onoga što jednog dana budete imali možete i ostati, ali znanje vam nitko ne može uzeti – rekao je još Stanec obraćajući se prvašićima.

Ravnatelj Osnovne škole Samobor Goran Ivan Matoš bio je podjednako uzbuđen kao i prvašići i njihove učiteljice. Zahvalio je roditeljima što su svoju djecu povjerili baš ovoj školi i rekao da vjeruje kako će i program Škole za život proteći kroz zabavu i veselje u stejcanju još više znanja nego dosad. -Želim vam sretan prvi dan škole – zaključio je ravnatelj Matoš.

Nakon pozdravnih govora, u svakoj školi, pa tako i u školi Samobor, uslijedio je kratak program koji su sa svojim učiteljima pripremili stariji školarci, a na Stražniku su se za to pobrinuli lutkari, plesači, recitatori i pjevači.

S početkom nove školske godine povećava se i broj svih sudionika u prometu, osobito pješaka, zato iz Grada Samobora i samoborske policije apeliraju na vozače da opreznije voze u blizini škola, a posebice da pripaze na prvašiće.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.