“Tragovi u pepelu uspomena” predstavljeni u samoborskoj knjižnici

6. rujna 2019.
Komentari isključeni
991 Pregleda

Jesenski program događanja u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za odrasle, počeo je u četvrtak, 5. rujna promocijom zbirke pjesama “Tragovi u pepelu uspomena”, Anastazije Noršić, članice Ogranka Matice hrvatske Samobor.

Brojnoj publici dobrodošlicu u knjižnicu poželjela je ravnateljica Mirjana Dimnjaković, a zbirku pjesama predstavio je urednik Zoran Perović.

“Ova zbirka pjesama je kontinuitet uspješne nakladničke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske Samobor” – rekao je Zoran Perović te pobliže pojasnio kako se ta nakladnička djelatnost uz veliki trud voditelja književnog odjela i aktivnost članova te financijsku podršku Grada Samobora i Zagrebačke županije razvijala od 2000. – te godine do danas. “Kroz aktivnost samoborskih matičara podizala se ne samo stvaralačka kultura, već i kultura predstavljanja djela samoborskih autora na brojnim manifestacijama, gdje su osvojili brojne nagrade te promovirali ne samo sebe već i kulturu naše grada” – rekao je Zoran Perović istaknuvši kako je Anastazija Noršić prošle godine u Svetom Ivanu Zelini na Smotri kajkavskog pjesništva osvojila prvu nagradu publike.

“Anastazija Noršić je u vrlo kratkom vremenu postala poznata u Samoboru kao pjesnikinja, prije svega kvalitetom svojih stihova, te je tako doprinijela ne samo afirmaciji sebe kao pjesnikinje već i afirmaciji samoborskog Ogranka Matice hrvatske i Samobora kao izuzetne kulturne destinacije ” – istaknuo je Zoran Perović. Predstavljajući njenu zbirku opisao je svoj prvi susret s Anastazijom Noršić, rekavši da je već tada osjetio njenu senzibilnost i od tada je oslovljava s Tažica, a ta senzibilnost najvažnija su karakteristika njenih djela – kaže Petrović te dodaje kako to možda nije lako prepoznati kroz njezin tematski izbor, ali svaka pjesma nosi emocionalnu poruku.

“Anastazija Noršić ponosna je pjesnikinja sela. Ona u svojim pjesmama prezentira svoje okruženje, od djetinjstva, mladosti do zrelog doba, kroz koje nam daje uvid u ono što se događalo, kako se nekada živjelo te nam šalje neke nove poruke. Taj retrospektivni pjesnički poduhvat je jedan bijeg u kojem traži izgubljene tradicionalne vrijednosti koje nam nekada u materijalnoj oskudici nisu kvarile mogućnost da budemo bolji ljudi. U svojim nostalgičnim pjesmama autorica nam šalje poruku kao bismo trebali biti bliži, bolji jedni prema drugima te se više voljeti. Upravo to je velika vrijednost njenih pjesama. Uz to, autorica se u stilskom pogledu vrlo vješto koristi čistom rimom te piše na svom materinjem jeziku, donjosutlanskoj ikavici, kojom se govori u njenom kraju Podvrhu, te tako čuva jezičnu baštinu” – rekao je Zoran Perović.

Osim u Ogranku Matice hrvatske Samobor, Anastazija Noršić je vrlo aktivna i u Udruzi Etno fletno. Napisala je više humorističnih proznih tekstova koji su kroz skečeve i druge scenske oblike, viškratno, u bronim prigodama, vrlo uspješno predstvaljani publici. Svojim stvaralaštvom i sudjelovanjem na brojnim manifestacijama Anastazija Noršić zadužila je samoborski Ogranak Matice hrvatske, Etno feltno te Grad Samobor – zaključio je Zoran Perović.

“Ako je u našim životima sve Božja volja, onda je i ova zbirka Božja volja” – rekla je Anastazija Noršić te zahvalila svima koji su u velikom broju došli na promociju zbirke. Zahvalila je i svima koji su podržali njeno stvaralašto, posebno istaknuvši Ranku Novosel i Zorana Perovića koji su zaslužni što je njena pjesma “Srećno detinstvo” objavljena u pjesničkom zborniku “Pri svetem Mihalu”. Veliko hvala Anastazija Noršić uputila je i svojoj obitelji , a posebno je zahvalila, i to kroz stihove, svom zetu Miljenku Trkešu.

Anastazija Noršić publici je pročitala svoju prvu objavljenu pjesmu “Srećno detinstvo”, a njene pjesme još su čitali Zoran Perović, nećakinja Branka Regović, kći Željka Trkeš i unuka Ema Trkeš.

U glazbenom dijelu programa nastupila je tajnica samoborskog Ogranka Matice hrvatske, Lada Lokmer.

Anatazji Noršić su na njenom književnom prvijencu čestitali u ime Zagrebačke županije, zamjenik župana Hrvoje Frankić, a u ime Grada Samobora, gradska vijećnica Maja Gračanin.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.