Besplatni udžbenici stižu u osnovne škole

5. rujna 2019.
Komentari isključeni
507 Pregleda

Prvog dana nove školske godine sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici koje financira država i besplatne radne bilježnice, atlasi i slično za koje je Zagrebačka županija osigurala 7 i pol milijuna kuna, a svoj financijski doprinos tome su dali i gradovi i općine – rečeno je danas na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Zagrebačke županije.

Što se udžbenika tiče, riječ je o dokupu potrebnih jer svi rabljeni nisu više za uporabu, pa su škole preko Ministarstva naručile potreban broj novih knjiga – rekao nam je u današnjoj radijskoj Tribini gradonačelnika gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat – ističući da ukupna vrijednost cijele nabave svega potrebnog za samoborske osnovce iznosi 2 milijuna kuna od čega polovica iznosa otpada na udžbenike. -Dio udžbenika već je u školama, a preostali bi u njih trebali stići danas i sutra ili početkom drugog tjedna.

Župan Zagrebačka županije Stjepan Kožić izrazio je na jutrošnjoj press konferenciji zadovoljstvo jer su od ove godine roditelji znatno rasterećeni troškova. -Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno je sebi zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti povećavamo standarde – u prvom redu u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola – rekao je župan.

-Grad Samobor, kao osnivač 5 osnovnih škola na svom području, već 4 godine sufinancira nabavu udžbenika za učenike, a dvije godine je to činio potpuno samostalno, bez pomoći drugih – naglasio je još Juro Horvat – dodajući da će rodtitelji ove godine u svoje novčanike morati posegnuti samo ne bi li nabavili bilježnice, pernice, opremu za nastavu tjelesne i zdravstvene te tehničke kulture i slično što je potrebno djeci.

Na konferenciji u Županiji rečeno je još da uskoro kreću radovi na energetskoj obnovi 4 škole među kojima je i Područna škola Rakov Potok, koja je dio Osnovne škole Sveta Nedelja.

Što se tiče školskih praznika, oni će se u cijeloj Zagrebačkoj županiji odvijati, kao i u gradu Zagrebu, i to od 23. prosinca ove do 13. siječnja sljedeće godine kad ponovno počinje nastava te od 14. do 17. travnja 2020. godine, s početkom nastave 20. travnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.