Manji proračunski rebalans za realniji završetak godine

4. rujna 2019.
Komentari isključeni
953 Pregleda

Gradski vijećnici Svete Nedelje jučer su kasno poslijepodne većinom glasova prihvatili prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna prema kojem su prihodi Grada povećani za 2 i pol milijuna kuna, odnosno za 1,9 posto ili sa 131 milijun kuna na 133 i pol milijuna kuna. Najveći dio tih prihoda čine oni od poreza na dohodak u visini od 91 milijun kuna što je za 2,1 posto više od prvotnog plana, dok je planirani preneseni višak prihoda iz prethodnih godina smanjen za 13,1 posto i sada umjesto 35 milijuna kuna iznosi 30 milijuna i 500 tisuća kuna.

-Ovo je prvi ovogodišnji rebalans našeg proračuna i gotovo je tehničke prirode – rekao je u izjavi za medije tijekom stanke na sjednici gradonačelnik Dario Zurovec. -Zapravo smo usklađivali tehničke zahtjeve koji su se pojavili prije i prilikom raspisivanja natječaja – obrazložio je Zurovec i rekao da je od planova za ovu godinu, uz ostalo, otpala izgradnja šetnice oko oreškog jezera jer se realno do zime neće stići napraviti, ali će njezino projektiranje biti izvedeno do kraja. Projektirat će se i biciklistička staza uz Staru cestu po trasi nekadašnje pruge, povećana su sredstva za izgradnju prve svetonedeljske knjižnice u centru grada, osiguran je i novac za prenamjenu društvenog doma u Jagnjić Dolu u vrtić kao i za izgradnju dodatnog vrtićkog objekta uz Osnovnu školu Vladimira Deščaka jer u Svetoj Nedelji postoji potreba za smještajem još oko 150-ero djece predškolske dobi. -U rebalansu su se našli i svi oni objekti, a ponajprije prometnice, koje bismo realno do kraja godine mogli završiti – zaključio je Dario Zurovec.

Osim Zurovčeve dvije-tri uvodne rečenice o rebalansu, na samoj sjednici dodatnih obrazloženja o preraspodjeli proračunskih sredstava nije bilo ni s njegove strane, a ni od resorne pročelnice Biserke Delač, pa se o tome više raspričala oporba. U tome je uime Kluba vijećnika HDZ-a prednjačio Damir Halužan ustvrdivši da se s rebalansom kasni, da ni dalje nema realnog planiranja u Gradu, da će godina ponovno završiti s viškom od 30-ak milijuna neutrošenih kuna te da se radovi loše planiraju i stihijski izvode za što je kao primjer naveo “trganje” novog asfalta na Malogoričkoj cesti. Ukazao je i na povećanje broja zaposlenih u gradskoj upravi, s 21 na 32 zaposlenika u zadnje dvije godine, pa se sada za njih, kako je rekao, umjesto 4 milijuna izdvaja oko 7 i pol milijuna kuna. Primjedbe je imao i na povećanje broja zaposlenih u gradskom dječjem vrtiću i još je naveo da je sve to mahom HNS-ov kadar.

Halužan je gradskoj upravi zamjerio i to što prije dvije godine nije iskoristila stari projekt vrtića iz 2016. godine i temeljem njega izgradila novi objekt kako bi se još lani osigurao smještaj za 100-tinjak mališana. Prigovorio je i na raspodjelu sredstava za braniteljske i sportske udruge te na zamjenu starog projekta izgradnje nove škole u Strmcu novim, kojim je trodjelna sportska dvorana zamijenjena dvodjelnom bez odluke Gradskog vijeća.

Uime vladajuće većine o rebalansu proračuna govorio je HNS-ov vijećnik Ivica Vojvodić napomenuvši da se i jednogodišnji kratkoročni i višegodišnji dugoročni proračunski plan temelji na Startegiji razvoja grada i da su u ovaj rebalans uvršteni trenutni prioriteti. -Ako su svi novozaposleni HNS-ovci ili njegovi simpatizeri onda se za sve prijašnje zaposlenike također može reći da su HDZ-ovci i njegovi simpatizeri – rekao je Ivica Vojvodić reagirajući na Halužanove opaske. Za Dječji vrtić Slavuj je napomenio da je tamo broj zaposlenika povećan sa 65 na 79, ali u prvom redu zbog zapošljavanja devetero asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju, dok je još dvoje ljudi primljeno na zamjenu za porodiljne dopuste, a zaposleni su i stručnjaci na mjestu logopeda i rehabilitatora te ekonom, pa o uhljebljivanju – smatra Vojvodić – ne može biti riječi.

A na te Vojvodićeve riječi replikom je reagirao Damir Halužan rekavši da je HDZ u 20 godina zaposlio 21 čovjeka, a HNS u samo dvije godine njih 11. U izjavi za medije gradonačelnik Zurovec na tu temu je rekao da bi se svi koji o tome govore morali malo bolje informirati jer se tu radi i o primanju studenata – pomagača koji ovdje odrade nekoliko mjeseci, pa odu dalje, ali bi se, kaže, “mogao složiti s HDZ-om da na nekim pozicijama ima previše ljudi, pa ne bi bilo loše da se i oko toga malo popriča i vidi tko je zaista potreban u Gradu, a tko nije.”

U raspravi o rebalansu proračuna još su sudjelovali vijećnici HDZ-a Vesna Filipović i Marijan Vojvodić i Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365, Božidar Jedvaj. Nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak zatvorio raspravu, gradonačelnik Dario Zurovec je u pogledu projektiranja škole u Strmcu i sličnih aktivnosti nadodao da državne i regionalne institucije puno puta lokalnu samoupravu o tome ništa ni ne pitaju, a za raspodjelu sredstava braniteljskim udrugama ustvrdio da tu populaciju ne bi trebalo dijeliti na vašu i našu.

Uglavnom, rasprava o proračunskom rebalansu bila je sjedinjena s točkama dnevnog reda koje su vezane uz to, kao što su izmjene i dopune programa komunalnog građenja i održavanja. Sve to prihvaćeno je većinom glasova, ali bez glasova protiv ili suzdržanih jer se vijećnici HDZ-a uopće nisu o tome htjeli izjašnjavati dizanjem svojih ruku, osim kod izmjena i dopuna programa javnih potreba u socijalnoj skrbi koje su jednoglasno prihvaćene.

INFOPALU POVJERENA JAVNA RASVJETA

Svetonedeljski vijećnici jučer su, nakon provedbe postupka javne nabave za održavanje javne rasvjete na području grada, izabrali gornjostupničku tvrtku Infopal čija je ponuda za taj dvogodišnji posao bila višestruko niža od ponuda druge tri konkurentske tvrtke i bez PDV-a iznosila 380 tisuća kuna. Druge su se ponude kretale između 873 tisuće kuna, pa sve do milijun i 890 tisuća kuna. Zbog toga je Grad Sveta Nedelja zatražio dodatna obrazloženja od Infopala u odnosu na više stavki iz troškovnika koji je ponudio za obavljanje te usluge. -Njihovo smo obrazloženju prihvatili i zaključili da će se od njih, ukoliko mogu raditi po ponuđenoj cijeni, tražiti da održavanje javne rasvjete bude na zavidnoj razini – rekao je Dario Zurovec.

EKO FLOR PLUS NA ODREĐENO VRIJEME

Na početku jučerašnjeg zasjedanja Gradskog vijeća Svete Nedelje dnevni je red od 9 točaka jednoglasno dopunjen s još 5 za koje su radne materijale vijećnici dobili neposredno prije sjednice, pa je najprije određena stranka od 15 minuta. Sve to odnosilo se na koncesionarsku tvrtku Eko Flor Plus, kojoj je pod prvom od tih dodatnih točaka jednoglasno na upravljanje povjereno novoizgrađeno reciklažno dvorište Grada Svete Nedelje. Za njega je viša savjetnica za gospodarstvo i projekte u gradskoj upravi Martina Fabijan rekla da je prošlo tehnički pregled i dobilo uporabnu dozvolu, a da bi proradilo mora ga preuzeti ovlaštena tvrtka poput Eko flora Plus.

No, zapelo je kod prijedloga odluke o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji za obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada s Eko Florom Plus. Grad se, naime, ni potkraj prošle godine, a ni u proljeće ove nije uspio dogovoriti s postojećim koncesionarom o primjeni novog cjenika za te usluge. Zato je Eko Flor Plus u srpnju, zbog neslaganja oko cijene pružanja usluge i nemogućnosti da se to drugačije riješi, Gradu Svetoj Nedelji predložio raskid ugovora o koncesiji s napomenom da će uslugu obavljati do 31. siječnja sljedeće godine što je određeno i Sporazumom o raskidu.

-Kad smo već u zadnji čas dobili materijale za ovu i druge dodatne točke dnevnog reda, zašto tome nije priložen i koncesijski ugovor da vidimo postoje li i drugi načini rješavanja problema, a ne samo sporazumni raskid, pa da o tome možemo kvalitetnije raspravljati – inzistirao je Damir Halužan. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove, Roberta Ciglar, napomenula je da su tijekom cijelog ljeta s Eko Florom Plus trajali razgovori o predloženom Sporazumu, a odgovor s njihove strane stigao tek u ponedjeljak, dan prije ove sjednice. Sporazumni raskid – rekla je još pročelnica Ciglar – omogućuje kontinuirano obavljanje ove komunalne usluge do izbora novog, a možda opet i starog koncesionara.

I Dario Zajec iz SDP-a također je rekao da su materijali vijećnicima uručeni bezobrazno kasno što onemogućuje bilo kakvu pripremu za raspravu, pa će on u najmanju ruku morati biti suzdržan kod odlučivanja.

Da to nije novi problem podsjetio je sve nezavisni vijećnik i nekadašnji gradonačelnik Drago Prahin prisjetivši se i svojevremenog potpisivanja peticije da se ne dopusti Eko Floru Plus povećanje cijene zbrinjavanja otpada te rekao da se prema koncesijskom ugovoru onima koji razdvajaju otpad usluga odvoza naplaćuje manje, a drugima koji to ne čine više.

Prije izglasavanja odluke o Sporazumu vladajući su zatražili stanku za konzultacije nakon koje je većinom glasova Sporazum prošao.

Prošle su i preostale 3 točke dopunjenog dnevnog reda koje su se odnosile na izmjene i dopune Plana davanja koncesija za ovu godinu, izmjene i dopune srednjoročnog trogodišnjeg plana koji vrijedi do kraja sljedeće godine te odluku o imenovanju stručnog povjerenstva za dodjelu koncesije za javnu uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada.

RAKITSKA CESTA I UMJETNA TRAVA

Aktualni sat na početku jučerašnje sjednice svetonedeljskog gradskog vijeća nije bio naročito dug, a iz njega izdvajamo upozorenje HDZ-ove vijećnice Vesne Filipović da izvođač radova na rekonstrukciji Rakitske ceste značajnije odstupa od projekta te jednim građanima oduzima zemlju koju posjeduju, a drugima je dodaje što uzrokuje svađe među susjedima, pa je zatražila da Grad to hitno riješi kako problem ne bi eskalirao na neki neželjeni način. Gradonačelnik Dario Zurovec je najavio pisani odgovor.

Iz javljanja vijećnika HDZ-a Damira Halužana u “aktualcu” izdvajamo upit zašto se odustalo od projekta postavljanja umjetne trave u Bestovju kad se tamošnji mjesni odbor s građanima i kod državnih institucija za to založio i izborio. Dario Zurovec je rekao da nema odustajanja, ali da ima i drugih lokacija na kojima je to možda u ovom trenutku potrebnije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.