Najnovije
Zbor građana u Rakovom Potoku (23. siječnja 2020. 12:25)
“Risovi” poraženi u Omišu (23. siječnja 2020. 11:04)
Vincekovo na Ponikvi (22. siječnja 2020. 19:15)
Samobor je lepi varoš – Domaslovec (22. siječnja 2020. 17:12)
Top poduzetnik- upoznavanje i umrežavanje (22. siječnja 2020. 16:12)
Traži se zbog krađe (22. siječnja 2020. 15:57)

Ministarstvo znanosti podržalo program Terenske nastave 21. stoljeća u Samoboru

3. rujna 2019.
Komentari isključeni
556 Pregleda

U 21. stoljeću ubrzano nestaju zanimanja 20. stoljeća i otvaraju se nova koja zahtijevaju potpuno nova znanja i vještine u većini bazirane na STEM područjima, a to su prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Na inicijativu Samoborske udruge za lokalne aktivnosti, SURLE, početkom prošle godine započeo je zato program “Terenska nastava 21. stoljeća u Samoboru” koji djeci u inspirativnom okruženju Samoborskog muzeja, besplatno približava teme suvremene znanosti i temeljne koncepte znanstvene metode. Program je koordinirao doktor znanosti Dalibor Paar iz Hrvatskog fizikalnog društva i s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U njegovoj izvedbi, uz logističku potporu SURLE, a u suradnji s Klubom učenika i studenata Samobora te uz potporu Grada Samobora, Samoborskog muzeja i Pučkog otvorenog učilišta Samobor, sudjelovali su znanstvenici i stručnjaci s PMF-a, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za antropologiju, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog fizikalnog društva i studenti PMF-a.

Sada je ovaj program podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru podrške programima popularizacije znanosti. Zanimljivo je da je program, čiji je koordinator SURLA, izvrsno rangiran na natječaju u konkurenciji fakulteta, znanstvenih instituta i strukovnih udruga, pa se od 82 prijavitelja nalazi na visokom 14. mjestu. Tako nakon neandertalaca, nuklearne fizike, geoloških tajni Samoborskog gorja, zapisa u genima i pokusa iz fizike, dolazeće zime i u proljeće 2020. u Samoborski muzej stižu zanimljivi znanstvenici i istraživači koji će osnovnoškolcima i drugim zainteresiranima pružiti uvid u aktualne teme današnje znanosti i tehnologije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.