Podsjetnik na uklanjanje ambrozije

2. rujna 2019.
Komentari isključeni
195 Pregleda

Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Samobora podsjeća sve vlasnike i posjednike zemljišta na provođenje aktivnosti i mjera na uništavanju ambrozije. Svi vlasnici i posjednici zemljišta obvezni su pridržavati se Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine br. 72/07) u cilju njezinog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

Ambrozija se može uklanjati i suzbijati sljedećim mjerama:
– agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;
– mehaničkim: međurednom kultivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka;
– kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.