Ekipa iz Strmca pripremila najbolji fiš na jubilarnoj 20. Svetonedeljskoj fišijadi

2. rujna 2019.
Komentari isključeni
712 Pregleda

Jubilarna 20. Svetonedeljska fišijada, tradicionalna gastronomsko-zabavna manifestacija, održana je u nedjelju, 1. rujna, na obali jezera Rakitje, a okupila je 43 natjecateljska tima iz cijele Hrvatske i gotovo dvije tisuće posjetitelja.

Kako je tom prilikom istaknuo gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, riječ je o izuzetno važnom događanju. „Ovo je jedno veliko natjecanje za Svetu Nedelju, ali i za širu okolicu. U svojih 20 izdanja koliko je doživjela, ove godine imamo najveći broj prijavljenih ekipa, a vjerujem da će se trend rasta broja ekipa zasigurno i nastaviti. S turističkog i organizacijskog aspekta, ovo je najbolja organizacija do sada. S obzirom na broj ekipa i ljudi koje susrećem skoro na dnevnoj bazi, mogu reći da ovo nije tipično natjecanje nego prijateljsko druženje“, poručio je Zurovec.

Svi natjecatelji pripremali su fiš paprikaš od iste vrste ribe koju su osigurali organizatori manifestacije, Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Športsko ribolovno društvo Rak iz Rakitja, a pobjedu je odnio tim Shakespeare Strmec. Prema riječima Tomislava Vojvodića, člana pobjedničke ekipe, prvo mjesto nisu očekivali. „Drago mi je što smo opet pobijedili nakon šest godina. Imali smo strašnu veliku ekipu i dobru podršku, ali cijela bit ovog natjecanja nije pobjeda, nego druženje“, rekao je Vojvodić.

Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Velike Kopanice, dok se na trećem mjestu našao tim iz Babine Grede.

Pehare, medalje i nagrade najboljima dodijelili su gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i poznati vinar Drago Kurtalj, jedan od sponzora fišijade.

Osim brojnih natjecateljskih ekipa Svetonedeljska fišijada privukla je i brojne posjetitelje koji su uživali u besplatnoj deguataciji fiša , koji se i ovo godine kuhao u kotlu od 600 litara, najvećem u
Hrvatskoj.

Uživati se moglo i u šaranu pečenom na rašljama, bogatoj ponudi svetonedeljskih domaćih proizvoda, ali i zabavnom programu uz sastav” Tamburaši za dušu” i voditelja Davora Dretara – Dreleta.

Također, u okviru bogatog programa održano je i natjecanje u starim pučkim igrama.

Velikoj popularnosti fišijade u značajnoj mjeri pridonosi atraktivna lokacija na kojoj se održava. Naime, jezero Rakitje jedno je od četiri prekrasna svetonedeljska jezera, koja svojom prirodnom ljepotom redovito privlače brojne izletnike iz Zagreba, od kojeg su udaljena samo desetak minuta vožnje.

Tako je ova manifestacija ponovno opravdala titulu najznačajnije turističko – kulinarske manifestacije u Svetoj Nedelji koji su uspješno po 20. put organizirali Športsko ribolovno društvo Rak Rakitje i svetonedeljska Turistička zajednica.

Foto: Š.M.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.