Grad Samobor i ove godine sufinancira prijevoz učenika i studenata

29. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.390 Pregleda

Grad Samobor i ove godine sufinancira prijevoz srednjoškolaca i redovitih studenata s prebivalištem na području Samobora.

SREDNJOŠKOLCI

Tako srednjoškolci koji imaju prebivalište na području grada Samobora, a pohađaju neku od srednjih škola na području grada Samobora, grada Zagreba ili Zagrebačke županije, a pritom kupuju mjesečne markice za dvije ili više zona, ostvaruju pravo na umanjenje cijene mjesečne markice u iznosu 25%, što podmiruje Grad Samobor, dok ostatak iznosa (75%) do pune cijene markice podmiruje sam korisnik,  a novac im potom vraća Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Srednjoškolci koji imaju prebivalište na području grada Samobora, a pohađaju neku od srednjih škola na području grada Samobora ili pohađaju izvannastavne i sportske aktivnosti i pritom kupuju mjesečne markice za prvu zonu, ostvaruju pravo na umanjenje cijene mjesečne markice i to u iznosu od 50%, što podmiruje Grad Samobor, dok ostatak iznosa do pune cijene markice podmiruju sami korisnici.

Grad Samobor je u svom Proračunu osigurao i financijska sredstva za subvencioniranje mjesečnih srednjoškolskih pokaznih karata za učenike srednjih škola sa područja grada Samobora koji pohađaju srednje škole na području grada Zagreba, a za prijevoz koriste usluge Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET). Grad Samobor subvencionirat će kupnju takvih učeničkih srednjoškolskih mjesečnih pokaznih karata, u iznosu od 50% cijene.

Učenici koji koriste isključivo usluge prijevoza ZET-a od kuće do škole, ostvaruju pravo na subvenciju 75% cijene mjesečne pokazne markice, sukladno važećoj Odluci Vlade Republike Hrvatske koju će podmiriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će preostalu razliku od 25% podmiriti Grad Samobor. Ukupno se subvencionira više od 1300 učenika srednjih škola.

STUDENTI

Pravo na subvencioniranje cijene mjesečne pokazne markice imaju i svi redoviti studenti s prebivalištem na području grada Samobora. Prijevoznici su dužni svakoj osobi s područja grada Samobora koja dokaže status redovnog studenta i nije starija od 27 godina, kao i da ima prebivalište na području grada Samobora, omogućiti kupnju mjesečne pokazne markice umanjenu za iznos od 100,00 kn koliko iznosi gradska subvencija. Ostatak do punog iznosa mjesečne markice, korisnik podmiruje sam. 
Grad Samobor subvencionirat će i troškove prijevoza u drugim gradovima Republike Hrvatske iznosom od 100,00 kuna mjesečno za sve redovite studente s područja grada Samobora, a koji imaju prijavljeno boravište u mjestu studiranja, odnosno studiraju izvan područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Subvencionirana sredstva u iznosu od 100,00 kuna mjesečno, isplaćivat će se redovitim studentima kvartalno u tekućoj godini na tekući račun, a na temelju zamolbe koja se upućuje u Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora. Subvencije za sve studente uključuju i ljetne mjesece. Ukupno se subvencionira preko 820 redovitih studenata.

BESPLATNI UDŽBENICI
 
Osim prijevoza, Grad Samobor već nekoliko godina osigurava financijska sredstva za nabavu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola na području grada Samobora. U nadolazećoj  školskoj godini u nabavu udžbenika uključilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kupnjom novih izdanja i zamjenom već prije kupljenih udžbenika a koji zbog dotrajalosti nisu više upotrebljivi. Zagrebačka županija sufinancirat će nabavu radnih bilježnica i drugih nastavnih sredstava i pomagala u iznosu od 300,00 kuna po učeniku, a razliku po konačnom obračunu podmirit će Grad Samobor. Osnovne škole na području Grada Samobora polazi preko 3030 učenika koji su uključeni u ovu mjeru.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.