“Tisućljeća kulinarstva” petnaestu godinu u Budinjaku

28. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
753 Pregleda

Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“ održat će radionice „Tisućljeća kulinarstva“ 07. i 08. rujna, u Arheološkom parku u Budinjaku.

Kulturno – turistički program koji se odvija petnaestu uzastopnu godinu osmišljen je radi popularizacije Arheološkog parka, te iz želje da se posjetiteljima pruži prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa.

Za posjetitelje manifestacije „Tisućljeća kulinarstva“ organizatori su oba dana osigurali besplatan autobus koji će goste prevesti do Budinjaka, te natrag u Samobor i Zagreb. Zbog ograničenog broja mjesta, sjedalo u autobusu potrebno je rezervirati.

Raspored događanja:
10.00 do 12.00 sati – obilazak Staze kneževa u Arheološkom parku
12.00 do 18.00 sati – kulinarske radionice

Prijave za radionice primaju se na:
Tel.: 01/ 3327 659; 099 862 1363
e-mail: marko.trupkovic@pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr

Radionice „Tisućljeća kulinarstva“ prvi su puta u Arheološkom parku u Budinjaku održane 2005. godine i od tada se održavaju svake godine tijekom vikenda u mjesecu rujnu. U rujnu 2019. godine biti će održane petnaestu uzastopnu godinu.

Uvod u kulinarske radionice stručno je vođeni obilazak „Staze kneževa“ – poučne staze koja je dio Arheološkog parka u Budinjaku. Pješačka staza dugačka je 4,2 km i za njen obilazak potrebno je otprilike 1,5 do 2 sata laganoga hoda. U svom punom opsegu staza obuhvaća dva arheološka nalazišta – Budinjak iz vremena starijeg željeznoga doba i Bratelje iz rimskog ranocarskoga perioda. Poučna staza mješovitog je sadržaja – pretežno je posvećena arheološkoj baštini, no nisu izostavljeni niti drugi sadržaji koji upućuju na prirodne značajke i druge vrijednosti područja. Staza je obilježena i opremljena interpretativnim pločama koje sadrže najnužnije informacije za praćenje sadržaja, a kao popratni materijal uz nju je tiskan letak s kartom i vodič s popularno pisanim tekstovima o svih 10 točaka na stazi.

Kulinarske radionice, čije izvođenje započinje nakon povratka sa „Staze kneževa“ odvijaju se na otvorenom izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Eko-centar je infrastrukturni objekt Parka prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ namijenjen posjetiteljima, opremljen unutrašnjim učionicama, suvenirnicom, natkrivenom terasom i sanitarnim čvorom.

Kulinarske radionice pretpostavljaju aktivno sudjelovanje posjetitelja. Prema pripremljenim receptima i uz pomoć prezentatora, posjetitelji podijeljeni u četiri grupe na otvorenim ložištima pripremaju pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicionalna žumberačka jela. Recepti su odabrani na temelju stručnih istraživanja i uz konzultaciju adekvatne literature. Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj prehrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Namirnice životinjskoga porijekla pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Recepti rimskodobne kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice rimskog autora Apicija. Tijekom izvođenja radionice može se kušati vino začinjeno na neobičan način (paprom) ili kobasice u čijoj se pripremi koristi omiljeniji rimski začin – liquamen.

Srednjovjekovna kuhinja odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu, a u izvedbi tradicionalne žumberačke kuhinje posjetitelji pripremaju jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

Manifestacija je u 2019. godini sufinancirana sredstvima iz projekta „Uživam tradicijo“ u sklopu programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.