16. Europska skautska konferencija

27. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
441 Pregleda

U Splitu se na području sveučilišnog kampusa od 24. do 28. kolovoza održava 16. Europska skautska konferencija, na kojoj se okupilo oko 500 sudionika iz 51 europske države. Konferencija je zajednička aktivnost europskih regija dvije velike svjetske organizacije; Svjetske djevojačke skautske organizacije (WAGGGS) te Svjetske organizacije skautskog pokreta (WOSM).

Članovi Odreda izviđača “Okić” dio su volonterskog tima koji je ispred Saveza izviđača Hrvatske kao domaćina pomogao u organizaciji ovog značajnog događanja u suradnji s Gradom Splitom i Sveučilištem u Splitu.

Radom u produkcijskom timu koji se bavi fotografiranjem i snimanjem svih događanja, za razliku od većine ostalih volontera, imaju jedinstvenu priliku iz prve ruke vidjeti kako izgleda jedno ovakvo izviđačko događanje koje je daleko od onog na što su izviđači inače navikli.

Sudionici konferencije većinom su predsjednici nacionalnih skautskih saveza i drugi najistaknutiji članovi organizacije na najvišoj državnoj razini. Tradicionalno, to su vrlo ugledni i utjecajni članovi društva, obiteljski ljudi uspješni u svojim karijerama.

Skautske konferencije mjesta su na kojima se donose planovi rada kompletne regije, financijski planovi, razne rezolucije koje se prenose na svjetsku razinu, biraju se nove Europske uprave koja će voditi regiju sljedeće tri godine, kao i organizatori nekih važnih izviđačkih događanja na europskoj razini.

Svečano otvaranje Konferencije bilo je na Tvrđavi Gripe 24. kolovoza, dan kasnije na prostoru splitskog kampusa održana je Međunarodna večer tijekom koje su svi sudionici prezentirali kulturu, običaje i hranu država iz kojih dolaze. Osim plenarnih zasjedanja, radionica i sastanaka, gosti su sinoć uživali u Hrvatskoj večeri koja se održala na Tvrđavi Klis, gdje su svi volonteri Lijepu našu pokušali predstaviti u najboljem svjetlu. Uz razne OPG-ove koji su prezentirali domaću hranu i vina, Kliški uskoci zabavljali su sudionike, postavljena je izložba najboljih fotografija hrvatskih izviđača, mogli su uživati u klapskom pjevanju, izvedbama lokalnih KUD-ova te isprobati neke tipično hrvatske izviđačke igre i aktivnosti. Kako je Klis bio jedna od lokacija na kojima je snimana poznata HBO serija Game of Thrones, dio je utvrde bio uređen i kao izmišljeni grad Meereen te je sve prisutne dočekivala i pozdravljala Daenerys Targaryen.

Završetak Konferencije predviđen je 28. kolovoza na Đardinu u centru Splita.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.