Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak i vlasnik Mirnovec pirotehnike Franjo Koletić (fotografija preuzeta s portala gradonačelnik.hr)

Samobor prednjači u izdvajanju za poduzetnike

21. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.058 Pregleda

Samobor je u hrvatskom vrhu po broju poduzetnika, ali, kako pokazuju analize portala gradonačelnik.hr, i po proračunskom izdvajanju za potpore poduzetnicima.

Prema najnovijim podacima Fine, Samobor je sa 1.390 registriranih poduzetnika na desetom mjestu u Hrvatskoj, a poslije Velike Gorice, drugi u Zagrebačkoj županiji. Samoborski poduzetnici zapošljavaju 7.591 ljudi, ostvarili su gotovo 5,5 milijuna kuna prihoda, od toga preko 259 tisuća kuna dobiti, po čemu su na 17. mjestu u zemlji.

“Plasman među vodeće po ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika još jedan dokaz kako su samoborski poduzetnici našli način da se uspješno bore s izazovima, od krize, odlaska radne snage na dalje. Potvrđuje to i kontinuirani pad broja nezaposlenih, a paralelno s time otvaranje novih obrta i trgovačkih društava te kontinuirana ulaganja u poslovanje”, ističe gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Najnovija analiza portala gradonačelnik.hr, u kojoj su istražili koliko su gradovi prošle godine iz proračuna izdvojili za potpore poduzetnicima i obrtnicima, pokazuje pak da je Samobor, sa 69,3 kune po stanovniku, u prošloj godini bio prvak izdvajanja za poduzetnike u Zagrebačkoj županiji, te u prvih 20 na razini Hrvatske.

“Grad Samobor prati poduzetnike različitim mjerama, podupirući nova zapošljavanja, kapitalna ulaganja i investicije te se na taj način stvara pozitivna okolina za njihov daljnji razvoj”, naglašava gradonačelnik Krešo Beljak.

Ove su godine, tako, sredstva za poticaje poduzetnicima povećana za 200 tisuća kuna, i ukupno iznose više od milijun kuna, a povećana su i sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje u privatnom sektoru. Samo prošle godine Samobor je u tu svrhu osigurao 250 tisuća kuna, te rebalansom povećao sredstva za 15 tisuća kuna, dok je ove godine u startu izdvojeno 265 tisuća, i najavljeno kako će se iznos i povećavati, zavisno o interesu poduzetnika.

Potpore u Samoboru iznose od 4.000 do 6.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5.000 do 7.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti. Osim toga, radi dodatnog poticaja poduzetništvu i privlačenja investitora, Samobor i dalje nastavlja predvoditi u izdavanju građevinskih dozvola koje se mogu dobiti u rekordnih 11 dana.

(izvor informacije: portal gradonačelnik.hr)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.