Hrvatsko hodočašće Putem Sv. Jakova

20. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
748 Pregleda

Hrvatski hodočasnici Bratovštine Sv.Jakova iz Samobora vratili su 17.kolovoza u Hrvatsku nakon više od 400 km pješačenja francuskom rutom Camina de Santiago – Puta Sv. Jakova. Grupa od 44 hodočasnika svih životnih dobi predstavila je i projekt hodočasničke školjke – mini brošure u obliku školjke sa citatom iz Svetog pisma i poticajnim razmatranjem koje je pripremio Radovan Librić, vjeroučitelj. Put je vodio Vedran Pražen iz Splita, tajnik Bratovštine, koji je Camino prohodao nekoliko puta. Duhovni dio moderirao je vjeroučitelj Tomislav Šegina iz Karlovca.

Tijekom tri tjedna hodočašća, hrvatski hodočasnici posjetili su svetište Sv. Ignacija u Loyoli te pješice prošli ravnice Mesete, uzvisine planinskih masiva te šumovita brdašca Galicije na putu prema svetištu Sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Na povratku u Hrvatsku, tijekom blagdana Velike Gospe hrvatski hodočasnici boravili su u Lurdu gdje su sudjelovali u svečanoj procesiji u narodnim nošnjama i odorama Bratovštine.

Prilikom boravka u Santiago de Composteli izaslanstvo Bratovštine održalo je sastanak s predstojnikom Ureda za hodočasnike i predstavnicima Nadbratovštine Sv. Jakova na temu obnove hodočasničkih ruta iz Hrvatske prema Santiago de Composteli. Naime u Hrvatskoj je od 1203. zabilježeno djelovanje Bratovština Sv. Jakova koje su pomagale hodočasnicima na putu prema Santiago de Composteli. Većina europskih zemalja ima označene Camino rute, Hrvatska je jedna od rijetkih država koja još nema označenu ovu mrežu puteva.

Put Sv. Jakova prva je kulturna ruta Vijeća Europe i nalazi se na UNESCO popisu svjetske baštine. Godišnje ga prođe preko 300.000 ljudi u Španjolskoj i preko 1.5 milijuna na raznim dijelovima europske mreže puteva Sv. Jakova. Svoju popularnost ponajprije zahvaljuje osobnim svjedočanstvima hodočasnika koji su ga prošli, kao i flimovima, dokumentarcima te brojim knjigama niza autora od kojih je desetak iz Hrvatske. Bratovština sv. Jakova apostola koja djeluje u Samoboru želi popularizirati ovakva hodočašća među Hrvatima.

Vedran Pražen

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.